Τη δέσμευση ότι θα στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από τα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού επανέλαβε πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Οπως επεσήμανε, για τους συνεπείς πελάτες που δυσκολεύονται να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους δεν θα κοπεί το ρεύμα.

«Φτωχός άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα αυτή την περίοδο, αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διασταύρωση

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός, υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία ώστε να γίνει διασταύρωση και να μην τύχουν ειδικής μεταχείρισης οι μπαταχτσήδες και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για τα φτωχά νοικοκυριά ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η νομοθεσία είναι σαφής, τονίζοντας ότι όλοι οι πάροχοι (ΔΕΗ και ιδιώτες) κάνουν περαιτέρω εκπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες. Κάλεσε ωστόσο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ώστε να στηριχθεί η ενεργειακή αλυσίδα της χώρας. Ειδικότερα, η ΔΕΗ (κατέχει το 70% του λιανεμπορίου ρεύματος) ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, με δωρεάν πάγιο για τους πελάτες χαμηλής τάσης, έκπτωση 5 ευρώ σε πελάτες e-bill, έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και σε καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh και ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίς προμήθειες. Στους ευάλωτους πελάτες εντάσσονται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.

Οι ιδιώτες πάροχοι

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει και αρκετοί ιδιώτες πάροχοι ρεύματος και φυσικού αερίου. H ELPEDISON προσφέρει έκπτωση 5% στην τιμή ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά-πελάτες της για τουλάχιστον έναν μήνα. O όμιλος ΗΡΩΝ χαρίζει τον ΦΠΑ του ρεύματος των οικιακών παροχών για τον Απρίλιο και δίνει έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill (αφορά 12μηνη παραμονή στην εταιρεία).

Οι νέοι πελάτες με αίτηση μέσω του e-contract λαμβάνουν επιπλέον 50 ευρώ δώρο εγγραφής. Η ZeniΘ κάνει δώρο το μηνιαίο πάγιο στο ρεύμα και επιπλέον 5% έκπτωση στην τιμή φυσικού αερίου σε όλους τους οικιακούς πελάτες της για τον Απρίλιο.

*(Από ΤΟ ΒΗΜΑ)