Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ήδη ανοδικά καθώς η αγορά προεξοφλεί συμφωνία στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, αλλά και ενόψει της συνάντησης της ομάδας G20 την Παρασκευή. Ετσι χθες το βράδυ το αργό ΗΠΑ έκανε πράξεις στα 26,30 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 27 δολάρια το βαρέλι, και το Brent στα 33,79 δολάρια το βαρέλι.
Ηδη ορισμένες αμερικανικές πετρελαϊκές ζητούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας του Τέξας να επιβάλουν μείωση της παραγωγής πετρελαίου, κάτι που δεν έχει συμβεί στη συγκεκριμένη πολιτεία τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια. Και η πρότασή τους αναμένεται να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή στις 14 Απριλίου.
Η Texland Petroleum έχει αρχίσει να μειώνει την παραγωγή της καθώς η πελατεία της ακυρώνει συμβόλαια και παραγγελίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Τζιμ Γουίλκς, μέχρι την Πρωτομαγιά θα έχουν κλείσει όλες, 1.211 τον αριθμό, πετρελαιοπηγές της. Οπως τονίζει ο ίδιος σε επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή του Τέξας, σε κάθε άλλη περίοδο πτώσης του πετρελαίου οι βιομηχανίες του κλάδου κατόρθωναν πάντα να πουλήσουν την παραγωγή τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε επίπεδα που τους επέτρεπαν να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες. Αυτό που αντιμετωπίζει, όμως, τώρα η βιομηχανία του πετρελαίου, «με την κρίση του κορωνοϊού, την έχει φέρει αντιμέτωπη με προβλήματα που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν».
Οπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, όταν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αποφεύγουν τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και τη μετάβαση στον χώρο της εργασίας τους, καταρρέει η ζήτηση για πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κερκ Εντουαρντς, βετεράνου της πετρελαϊκής βιομηχανίας και διευθύνοντος συμβούλου της Latigo Petroleum LLC, σε ένα μήνα το πλεόνασμα προσφοράς θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι εταιρείες που αντλούν πετρέλαιο στο Τέξας δεν θα μπορούν ούτε να το στείλουν στα διυλιστήρια του Χιούστον και της Λουιζιάνα. Στην επιστολή του στην αρμόδια επιτροπή, ο Εντουαρντς υπογράμμισε πως μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση της παραγωγής στο Τέξας, με σκοπό να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Οι εξελίξεις άλλαξαν, όμως, πλήρως τη στάση του.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής σκιαγραφούν ένα εκκολαπτόμενο σχίσμα στους κόλπους της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας. Από τη μια πλευρά, είναι οι μικρές ανεξάρτητες βιομηχανίες που επιζητούν μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών, καθώς δεν είναι βιώσιμες με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, είναι οι διεθνείς κολοσσοί, όπως η ExxonMobil Corp, που εναντιώνονται σε κάθε παρέμβαση του κράτους.
Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες εκτιμούν ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για γενναία μείωση της παραγωγής. Για την Ουάσιγκτον, αντιθέτως, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε κάποια σταδιακή μείωση. Το ερώτημα που εκφράζουν, πάντως, παράγοντες της βιομηχανίας είναι κατά πόσον μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση ακόμη και η πλέον εκτεταμένη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Οπως επισημαίνουν, η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μια πραγματικά άνευ προηγουμένη πτώση της ζήτησης παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ τα στρατηγικά αποθέματα αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα στις δεξαμενές της Οκλαχόμα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση τουλάχιστον από το 2004.
(Από την Καθημερινή)