Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το σχήμα του ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με επικεφαλής τη Ρωσία, είχε, σήμερα, Πέμπτη, διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση της παραγωγής κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε σχέδιο συμφωνίας για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε τηλεδιάσκεψη. Η μείωση αναμένεται να διαρκέσει για δύο μήνες, ενώ στη συνέχεια η παραγωγή θα συνεχιστεί με μικρότερα επίπεδα μείωσης.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία», όπως υπογράμμισε πηγή του ΟΠΕΚ, χωρίς να προσδιορίσει κατά πόσον θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, σημείο στο οποίο έχουν επιμείνει όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ +, που περιλαμβάνει τόσο το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με επικεφαλής το Ριάντ, όσο και κράτη μη μέλη του που, ωστόσο, έχουν μεγάλη συμμετοχή στην παγκόσμια παραγωγή αργού, πρωταγωνιστική θέση ανάμεσα στα οποία κατέχει η Μόσχα.
Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας είχε εκφράσει νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette.
"Πιστεύω ότι μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν σε περικοπή κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως είτε και υψηλότερα, εάν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και τις υπόλοιπες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία. Πολύ εύκολα", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
Λίγο μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, στις 17.52 ώρα Ελλάδος, το πλέον ενεργό συμβόλαιο του παγκόσμιου σημείου αναφοράς, πετρελαίου τύπου Brent, σημείωνε άνοδο 7,19%, στα 35,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωνε 7,37%, στα 26,94 δολ. το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημία του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε κάμψη στην παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.