Η Πτώση του Δολαρίου Διχάζει τον ΟΠΕΚ

Οι προβλέψεις ότι το δολάριο θα αγγίξει μέχρι το τέλος της χρονιάς το 100 δολάρια το βαρέλι όχι μόνο επαληθεύονται αλλά το πιο πιθανό είναι να ξεπεραστούν.
της Κάκιας Παπαδοπούλου
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2007 - 03:40
Οι προβλέψεις ότι το δολάριο θα αγγίξει μέχρι το τέλος της χρονιάς το 100 δολάρια το βαρέλι όχι μόνο επαληθεύονται αλλά το πιο πιθανό είναι να ξεπεραστούν.

Πέρα από την κερδοσκοπία που σίγουρα είναι μια σημαντική και αληθοφανή αιτία, το θέμα πετρέλαιο-δολάριο παίρνει πολιτικές διαστάσεις. Και αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Αν και η Σαουδική Αραβία-παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών- κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες να αποφευχθεί ένα πολιτικού χαρακτήρα σχίσμα ανάμεσα στις 13 χώρες-μέλη του Οργανισμού, η Βενεζουέλα και το Ιράν φέρονται αποφασισμένες να αποσυνδέσουν την τιμή του μαύρου χρυσού από το δολάριο και αντ' αυτού η τιμή του να καθορίζεται βάσει ενός "καλαθιού νομισμάτων".

Ο πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινετζάντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "παίρνουν το πετρέλαιο μας και μας δίνουν ένα κομμάτι χαρτί χωρίς αξία".

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι σε απόλυτες τιμές η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί μόλις 2 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με πέρσι ενώ σε σχέση με το ευρώ η πτώση είναι κατακόρυφη.

Παρά τον "πυροσβεστικό" ρόλο της Σαουδικής Αραβίας το θέμα είναι ανοιχτό και αναμένεται να απασχολήσει πλέον τους υπουργούς οικονομικών των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Αν και τα περισσότερα από τα 13 χώρες-μέλη που συμμετέχουν στο καρτέλ είναι στενοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου δεν μπορεί να τους αφήσει αδιάφορους. Συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες γυρίζουν την πλάτη στο αμερικανικό νόμισμα με το να μετατρέπουν τα αποθεματικά τους σε άλλα νομίσματα πλην του δολαρίου-βλέπε το πρόσφατο παράδειγμα της Κίνας-τότε οι εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου θα είναι ραγδαίες.

Αναμφισβήτητα η αποσύνδεση του πετρελαίου από το δολάριο θα οδηγήσει το αμερικανικό νόμισμα σε προσωρινή κατάρρευση κάτι που δεν θα ήταν πρός όφελος του ΟΠΕΚ. Από την άλλη, όμως, δεν διαφαίνονται και κάποιες αξιόπιστες ενδείξεις ανάκαμψης του αμερικανικού νομίσματος.

Ο "πληθωρικός" πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, πάντως, βλέπει το πετρέλαιο να αγγίζει τα 200 δολάρια το βαρέλι.