«Πράσινος» Aνταγωνισμός για RWE και EON

Ενώ το πετρέλαιο συνέχιζε την ανοδική πορεία του προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι δύο μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι στη Γερμανία, οι RWE και EON, ανακοίνωναν επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας προσπαθώντας να παρουσιάσουν προφίλ φιλικό προς το περιβάλλον
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πεμ, 22 Νοεμβρίου 2007 - 00:20


Ενώ το πετρέλαιο συνέχιζε την ανοδική πορεία του προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι δύο μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι στη Γερμανία, οι RWE και EON, ανακοίνωναν επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας προσπαθώντας να παρουσιάσουν προφίλ φιλικό προς το περιβάλλον. Μετά την ανακοίνωση της ΕΟΝ στις 13 Νοεμβρίου για επικείμενη επένδυσή της ύψους έξι δισ. ευρώ σε πράσινες πηγές μέχρι το 2010, ο όμιλος RWE ανακοίνωσε χθες ότι εφεξής θα επενδύει ένα δισ. ευρώ ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το επόμενο έτος. Τη διαχείριση των εν λόγω σχεδίων της RWE θα αναλάβει νέα μονάδα με την επωνυμία RWE Innogy, ενώ η ΕΟΝ έχει ήδη θεσπίσει τη μονάδα ΕΟΝ Climate and Renewables.


Οι δύο όμιλοι, όπως και οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες Vattenfall και EnBW έχουν δώσει προτεραιότητα στην αιολική ενέργεια έναντι της ηλιακής. Παράλληλα, όμως, οι τέσσερις εταιρείες, που αθροιστικά παράγουν το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, εξετάζουν και άλλες πηγές ενέργειας: υδραυλική, βιομάζα, γεωθερμική και υδροενέργεια από τα κύματα ή την παλίρροια. Τον «πράσινο» ανταγωνισμό ανάμεσα στους ενεργειακούς ομίλους έχει ενσπείρει η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να τηρήσουν χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παράγει το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα από πράσινες πηγές μέχρι το 2030, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις σε 14%. Σημειωτέον ότι μελέτη του διεθνούς συμβουλευτικού ομίλου PriceWaterhouseCoopers φέρνει τη RWE πρώτη σε παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη και την ΕΟΝ τρίτη μετά την Vattenfall.


Στο μεταξύ, η Royal Dutch Shell και οι εταίροι της εκτιμούν ότι στη ρωσική χερσόνησο Γιαμάλ και στη Θάλασσα Καρσκόγιε ενδέχεται να υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου άνω των 30 τρισ. κυβικών μέτρων, που μπορούν να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκεςς επί μία δεκαετία. Στελέχη της Shell και άλλων ολλανδικών εταρειών, άλλωστε, προειδοποίησαν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι το κόστος της εκμετάλλευσης της Αρκτικής ενδέχεται να εκτιναχθεί σε «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια και να απαιτήσει περισσότερα από 50 χρόνια.