Αγγιξε τα 100 δολάρια η Tιμή του Mαύρου Xρυσού

Μια «ανάσα» από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι βρέθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, καθώς στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του αμερικανικού αργού εκτοξεύθηκε στα 99,29 δολ./βαρέλι (που αποτελεί βέβαια νέο ιστορικό υψηλό) Σε επίπεδα-ρεκόρ βρέθηκε και η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο (96,53 δολ./βαρέλι).
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πεμ, 22 Νοεμβρίου 2007 - 00:29


Μια «ανάσα» από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι βρέθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου, καθώς στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του αμερικανικού αργού εκτοξεύθηκε στα 99,29 δολ./βαρέλι (που αποτελεί βέβαια νέο ιστορικό υψηλό) Σε επίπεδα-ρεκόρ βρέθηκε και η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο (96,53 δολ./βαρέλι). Οι βασικοί παράγοντες πίσω από την χωρίς ανάσα άνοδο του μαύρου χρυσού (+45% από τα μέσα Αυγούστου) είναι η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου και οι πάγιες ανησυχίες για στενότητα προσφοράς, με την τάση να μεγεθύνεται χάρη στο... φλογερό ενδιαφέρον των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.


Κερδοσκόποι


Παρότι στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις για «κλείδωμα» των υψηλών κερδών των τελευταίων ημερών (που δεν αναστράφηκαν από τη μείωση-έκπληξη των αποθεμάτων των ΗΠΑ...), οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για συνέχεια του ράλι. Και τούτο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας (της νούμερο 1 χώρας κατανάλωσης στον κόσμο) που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη ζήτηση για μαύρο χρυσό.


«Νομίζω ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 100 δολάρια και θα φτάσουμε στα 101-102 δολ./βαρέλι. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε άγνωστο έδαφος», σημειώνει ο διαχειριστής κεφαλαίων της ORN Capital Στίβεν Μίλερ. Ο συνάδελφός του της Sector Investments Capital Άγγελος Δαμάσκος προσθέτει ότι «μπορούμε να δούμε τιμές σημαντικά υψηλότερες από τα 100 δολάρια... Ορισμένοι κάνουν λόγο για 125 δολ./βαρέλι, αλλά κανείς δεν ξέρει...Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα...


Η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται με φρενήρεις ρυθμούς και βρίσκονται σε φάση εκβιομηχάνισης. Από την πλευρά της προσφοράς δεν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Έχουμε καταναλωτές που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αγοράσουν μια πεπερασμένη ποσότητα και γι αυτό οι τιμές ανεβαίνουν...».


Ο Χάρι Τσιλινγκουριάν της ΒΝΡ Paribas δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια εντός του χειμώνα, στη συνέχεια όμως κάνει λόγο για διορθωτική κίνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η UBS που αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του αμερικανικού αργού το 2008 στα 74 δολ./βαρέλι (από 65 προηγουμένως). Θεωρεί ωστόσο ότι τα επίπεδα των 100 δολαρίων δεν είναι διατηρήσιμα και γι αυτό προβλέπει υπαναχώρηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.


ΟΠΕΚ


Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σεϊχη Ζακί Γιαμανί, εάν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει αύξηση της παραγωγής του κατά την προσεχή σύνοδό του στο Άμπου Ντάμπι (5 Δεκεμβρίου) και ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο αποδειχθεί ήπιος, οι τιμές μπορούν να υποχωρήσουν στα 75 δολ./βαρέλι την άνοιξη. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γιαμανί -που θεωρείται «γκουρού» της αγοράς πετρελαίου- συμφώνησε με τη θέση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ότι το πετρέλαιο μπορεί να εξακοντιστεί στα 200 δολ./βαρέλι εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράν. «Συνήθως δεν συμφωνώ μαζί του αλλά αυτή τη φορά έχει δίκιο...».