Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να παραταθεί κατά 1 με 2 μήνες ο χρόνος πληρωμής από τους προμηθευτές ρεύματος ενός ποσοστού από ορισμένες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, με αυτό τον τρόπο το ΥΠΕΝ θα παράσχει στις εταιρείες προμήθειας μια «ανάσα» ρευστότητας, η οποία είναι απαραίτητη για να παραμείνει υγιής ο κλάδος. Ο ίδιος επισήμανε, ωστόσο, ότι η στήριξη των εταιρειών θα γίνει με μέτρο.

Και στη λιανική

Με βάση τις δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας, για τους προμηθευτές λειτουργεί θετικά η μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία μάλιστα, όπως είπε, σταδιακά θα αρχίσει να «περνά» ολοένα περισσότερο και στη λιανική. Την ίδια στιγμή όμως, όπως συμπλήρωσε, οι εταιρείες προμήθειας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο στα θέματα εισπραξιμότητας, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να βοηθήσουν στους πελάτες τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην κρίση.

Όπως τόνισε ο κ. Θωμάς, στη δεδομένη συγκυρία κυρίαρχο ζήτημα αποτελούν τα θέματα ρευστότητας της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, τους αμέσως επόμενους μήνες θα χρειαστεί διαχείριση και το ζήτημα της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η περιορισμένη ζήτηση θα συνεχιστεί ακόμα και όταν αρχίσει να αίρονται τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς θα είναι σταδιακή η επαναναφορά στην κανονική οικονομική ζωή.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")