Τοπίο στην ομίχλη παραμένει το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν απλά επιβεβαίωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Και αυτό προφανώς γιατί υπάρχουν εμπόδια που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Κανένας από τους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη δεν έκανε αναφορά σε κάποια διευθέτηση

για την επόμενη συνάντηση ή την επόμενη τηλεδιάσκεψη. Ενδιαφέρον πάντως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στην ερώτηση αν οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Απάντησε «και σε πολιτικό επίπεδο, βεβαίως». Ενδεχομένως να ήθελε να υποδείξει πως χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις, αφού σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις προφανώς δεν κατέληξαν ούτε χθες.

Σε κάθε περίπτωση από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της χθεσινής σύσκεψης ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου της Nexans, της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει στη Νορβηγία το καλώδιο για τη σύνδεση Κύπρου – Κρήτης, στη βάση συμβολαίου που διατηρεί με τον ΑΔΜΗΕ, συνολικής αξίας 1.4 δισ. Η Nexans φερόταν τις προηγούμενες μέρες έντονα ενοχλημένη από την παράταση των διαβουλεύσουν Κύπρου – Ελλάδας για το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου, καθώς η καθυστέρηση στη λήψη οριστικών και δεσμευτικών αποφάσεων καθυστερεί και την απόφαση του ΑΔΜΗΕ να παραχωρήσει στον κατασκευαστή του καλωδίου το Full Notice to Proceed. Πρόκειται για την τελική δέσμευση του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της παραγγελίας, την οποία όμως ο ελληνικός οργανισμός δεν μπορεί να δώσει ενόσω συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Δεν έγινε γνωστό ποιες θέσεις κατέθεσε χθες η Nexans υπό το φως της νέας παράτασης που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κάνει χρήση ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, όπως αποφασίστηκε χθες. Είναι αρκετά πιθανό να συναίνεσε και η γαλλική εταιρεία σε νέα ολιγοήμερη παράταση.

Από την άλλη, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει τα όποια αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης και να κρίνει ποια από αυτά τη φέρνουν πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία και ποια όχι, ώστε το επόμενο σύντομο διάστημα να κάνει μια τελική προσπάθεια να διασκεδάσει τις εναπομείνασες ανησυχίες της.

Επέστρεψε σε έρευνες το Ievoli Relume

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, που τον Ιούλιο επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τουρκικά πολεμικά, όταν έκανε έρευνες για τη πόντιση καλωδίου, νότια της Κάσου, διεξάγει νέες έρευνες, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα, με τις Navtex από το σταθμό του Ηρακλείου, που ανανεώνονται κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τη τελευταία, η περιοχή δράσης του ιταλικού σκάφους είναι νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου, αφορά τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου και οι συντεταγμένες δείχνουν ότι οι έρευνες γίνονται εντός των 6 μιλίων, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τον Ιούλιο, όταν είχαν εκδηλωθεί οι τουρκικές προκλήσεις, το πλοίο έκανε έρευνες εντός πάντα των 6 μιλίων, πλην ενός σημείου το οποίο ήταν περίπου μισό μίλι εκτός των χωρικών υδάτων, σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και μάλιστα εντός των δυνητικών 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.