Σε καθυστέρηση οδηγείται η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ανατράπηκε ο προγραμματισμός σχετικά με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της αγοράς εξισορρόπησης του ΑΔΜΗΕ ανέφερε σε δημοσίευμα της της 11/4 η εφημερίδα Ναυτεμπορική που υπογράφεται από τον Κώστα Δεληγιάννη. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας είχε ως συνέπεια να αναχωρήσουν αιφνιδιαστικά από την Ελλάδα οι τεχνικοί της General Electric, αναδόχου του έργου. Έτσι, η εταιρεία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της πλατφόρμας και να την παραδώσει επίσημα στον Διαχειριστή

Υπενθυμίζεται ότι η «πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αγορά εξισορρόπησης (Balancing Market), την οποία θα λειτουργεί ο ΑΔΜΗΕ, αποτελεί τον τρίτο «πυλώνα» της νέας δομής της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα «φέρει» η εφαρμογή του Target Model, και θα πλαισιώσει την αγορά επόμενης μέρας (Day Ahead Market) και την ενδοημερήσια αγορά (Intra Day Market), τις οποίες θα διαχειρίζεται η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Επομένως, η ολοκλήρωση της αντίστοιχης πλατφόρμας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί εν ισχύι το νέο πλαίσιο αγοραπωλησιών μεταξύ παραγωγών, trader, προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο μοντέλο του Mandatory Pool.

Νέα προθεσμία

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς ώρας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την General Electric προς τον ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με τη νέα προθεσμία εντός της οποίας θα είναι έτοιμο το σχετικό πληροφοριακό σύστημα. Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι πως η καθυστέρηση που θα προκληθεί θα κινείται στους δύο μήνες.

Η εξέλιξη αυτή είχε ήδη ως συνέπεια να ματαιωθεί το πρώτο προβλεπόμενο ορόσημο προς την τελική ευθεία εφαρμογής του Target Model, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση από χθες Παρασκευή (10/04) θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι δοκιμές προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ, καθώς και των συστημάτων εκκαθάρισης των δύο spot αγορών της EnexClear. Ειδικά για το σύστημα εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης, την οποία επίσης θα διαχειρίζεται η EnexClear, η καταληκτική προθεσμία για τις δοκιμές προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας έχει ορισθεί στις 15 Μαΐου. Έτσι, αμέσως μετά θα ξεκινούσαν τα τεστ για το σύνολο των συστημάτων (dry run), ώστε έως τις 30 Ιουνίου οι συμμετέχοντες να έχουν εξοικειωθεί με το ηλεκτρονικό περιβάλλον με το οποίο θα «τρέχει» το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην κανονική λειτουργία του.

Αποχώρηση

Η παράδοση της πλατφόρμας της αγοράς εξισορρόπησης προγραμματιζόταν να γίνει στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου, ώστε στις 10 Απριλίου να ξεκινήσουν οι πρώτες κοινές δοκιμές από τους «παίκτες» της αγοράς. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα γίνονταν τα τελευταία τεχνικά τεστ και οι απαραίτητες μικροπαρεμβάσεις στο σύστημα, ώστε να οριστικοποιηθεί η πλήρως λειτουργική και παραγωγική εκδοχή του συστήματος. Με δεδομένο ωστόσο ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρειαζόταν η φυσική παρουσία κλιμακίου της αναδόχου εταιρείας, ο προγραμματισμός αυτός ανατράπηκε αφού με την εξάπλωση της πανδημίας και την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των ταξιδιών, χρειάστηκε να αποχωρήσουν νωρίτερα από τη χώρα μας οι υπάλληλοι της General Electric.

Παράγωγα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από τον Μάρτιο βρίσκεται σε λειτουργία η αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με την πρώτη συναλλαγή να έχει πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου, ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Elpedison. Σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι την «πρεμιέρα» των τριών χονδρεμπορικών αγορών, γίνεται διαπραγμάτευση forward συμβολαίων (παραγώγων) χωρίς φυσική παράδοση. Πάντως, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει προς ώρας μικρός, καθώς η πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, έχει περιορίσει τις ανάγκες για hedging.