Καμπανάκι Μπαρόζο για Ακριβό Πετρέλαιο

Mε το πετρέλαιο σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επιμένοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2007 - 00:36


Mε το πετρέλαιο σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επιμένοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. «Είναι τουλάχιστον οφθαλμοφανές ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δημιουργούν νέα σενάρια» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο. «Είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει να εξαρτώμεθα σε τέτοιο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και να μεταβούμε σε μια οικονομία χαμηλής εκπομπής ρύπων». To αργό χθες στη Ν. Υόρκη εξασθένησε στα 96,90 δολάρια το βαρέλι έναντι του ρεκόρ των 99,29 της Τετάρτης και στο Λονδίνο το Brent διαμορφώθηκε στα 94,63 δολάρια μετά το προχθεσινό ρεκόρ των 96,53 δολαρίων το βαρέλι.


Χθες, στη Βρετανία εγκαινιάστηκε το πρώτο εργοστάσιο βιοαιθανόλης. Το εργοστάσιο στο Γουίσινγκτον χαιρετίστηκε ως ένα σημείο καμπής στην πορεία μείωσης των εκπομπών ρύπων από το σύστημα μεταφορών της χώρας. Το εργοστάσιο θα παράγει 70 εκατ. λίτρα βιοαιθανόλης τον χρόνο από ζαχαρότευτλα, που καλλιεργούνται στη Βρετανία. Η ετήσια παραγωγή του εργοστασίου ισοδυναμεί με απομάκρυνση 35.000-40.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους της Βρετανίας.


Σύμφωνα με αναλυτές, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2008 με ενδεχόμενη πτώση προς τα τέλη της χρονιάς αυτής - όλα συνηγορούν υπέρ της εκτίναξης των τιμών, με τη ζήτηση να ενισχύεται δυναμικά, την προσφορά να μην ανταποκρίνεται ουσιαστικά και το δολάριο να υποχωρεί.