ΗΠΑ: Στα -37,63 το Αμερικανικό Αργό Παράδοσης Μαΐου-Οι Επενδυτές Πληρώνουν για να Βρουν Αγοραστές

ΗΠΑ: Στα -37,63 το Αμερικανικό Αργό Παράδοσης Μαΐου-Οι Επενδυτές Πληρώνουν για να Βρουν Αγοραστές
energia.gr
Δευ, 20 Απριλίου 2020 - 23:16

Σε μια πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά συνεδρίαση η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι. Η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια. Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. 

Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές.  Ήδη από την έναρξη της διαμάχης Ριάντ-Μόσχας σε συνδυασμό με το φρένο στην παγκόσμια κατανάλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν συνθήκες ακραίας υπερπροσφοράς στην αγορά περιορίζοντας τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους για το πετρέλαιο.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing - το κεντρικό σημείο αποθήκευσης των ΗΠΑ και κέντρο παραλαβής για το WTI - έχουν σημειώσει αύξηση 48% στα 55 εκατ. βαρέλια από τα τέλη του Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, ο ωφέλιμος χώρος αποθήκευσης του κόμβου ήταν στα 76 εκατ. για την χρονική περίοδο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πάντως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό στα 10,42 δολ., είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986.

Η τιμή του WTI παράδοσης Ιουνίου επηρεάζεται πάντως λιγότερο, σημειώνοντας νωρίτερα πτώση κατά 11% στα 22 δολάρια/βαρέλι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Brent παραδόσεως Ιουνίου είχε απώλειες 8,9% στα 25,57 δολ. το βαρέλι. 

Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30.