Το Βαρέλι στα 98,50 Δολάρια, Απειλή για την Οικονομία

Με την τιμή του πετρελαίου να κινείται στα 98,50 δολάρια το βαρέλι για την ποικιλία WTI στο ΝΥΜΕΧ της Νέας Υόρκης (17:00) με μία μόνο μικρή πτώση από την τιμή ρεκόρ των 99,40 δολαρίων της περασμένης Τετάρτης, η συνεχιζόμενη πορεία της τιμής του στην στρατόσφαιρα των 100+ δολαρίων δημιουργεί πλέον έκδηλη ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2007 - 05:53


Με την τιμή του πετρελαίου να κινείται στα 98,50 δολάρια το βαρέλι για την ποικιλία WTI στο ΝΥΜΕΧ της Νέας Υόρκης (17:00) με μία μόνο μικρή πτώση από την τιμή ρεκόρ των 99,40 δολαρίων της περασμένης Τετάρτης, η συνεχιζόμενη πορεία της τιμής του στην στρατόσφαιρα των 100+ δολαρίων δημιουργεί πλέον έκδηλη ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. «Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο στα 60 και 70 δολάρια είχε αρχίσει να δημιουργεί ανησυχίες όταν αυτό έφθασε στα 90 φαίνεται ότι υπήρξε μία ψυχολογική της αποδοχής μιας νέας εποχής υψηλών τιμών. Όμως τώρα που καλπάζει στα 100 και φαίνεται ότι θα τα ξεπεράσει οι επιπτώσεις προμηνύονται πολύ πιο σοβαρές από τα επίπεδα των 70 δολαρίων» δήλωσε στους FT ο κος Daniel Yergin, πρόεδρος του Cambridge Energy Research Associates. Και από τους πλέον έγκυρους παρατηρητές της διεθνούς αγοράς για να συνεχίσει ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις των διεθνών υψηλών τιμών στην οικονομία των ΗΠΑ και να επηρεάζουν την καθημερινότητα των καταναλωτών. Και αυτό σε μία περίοδο που η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα».


Εξίσου προβληματισμένος και ανήσυχος για την πορεία των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια εξέφρασε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του IMF κος Simon Johnson. Σε μία διαφοροποίηση από τις προηγούμενες θέσεις του και ο κος Johnson εκτιμά με τις τιμές να κινούνται στο επίπεδο των 100 δολαρίων το πρόβλημα προσανατολίζεται περισσότερο στην έλλειψη επαρκούς τροφοδοσίας της διεθνούς αγοράς.


Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει κάποια σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς εν τούτοις οι αγοραστές πετρελαίου έχουν ήδη υπολογίσει ένα premium από μία ενδεχόμενη αναταραχή της αγοράς, αποτέλεσμα μιας πιθανής πολεμικής εμπλοκής στο Ιράν. Το οικονομικό μοντέλο του IMF για την λειτουργία της διεθνούς οικονομίας εκτιμά ότι ένα 10% αύξηση στην τιμή του πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,1-0,2%. Με αυτή την υπόθεση η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα μειωθεί στα 4.2%-4.5% από την προβλεπόμενη 4.8%. Όμως με το βαρέλι να κινείται πάνω από τα 100 δολάρια και με ορατό τον κίνδυνο για μία διεθνή οικονομική ύφεση οι υποθέσεις αυτές μπορεί να μην ισχύσουν στην πράξη.


Τις ανησυχίες για μία γενικευμένη οικονομική κρίση σαν αποτέλεσμα των υψηλών τιμών πετρελαίου εκφράζουν με ξεχωριστές δηλώσεις τους εκπρόσωποι του Federal Reserve στις ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Αυτό που φοβούνται πλέον οι οικονομολόγοι είναι ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου είναι ότι, εάν παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και για μερικούς ακόμα μήνες, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τη ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Όμως με μία συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη μειωμένη ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ με αποτέλεσμα να εξακολουθούν ν’ ασκούν σοβαρές τιμαριθμικές πιέσεις στις οικονομίες των.