Προχωρεί με Ταχείς Ρυθμούς το Πλάνο της ΔΕΔΑ -Επέκταση Δικτύου Φυσικού Αερίου σε 39 Πόλεις

Προχωρεί με Ταχείς Ρυθμούς το Πλάνο της ΔΕΔΑ -Επέκταση Δικτύου Φυσικού Αερίου σε 39 Πόλεις
Του Κώστα Δεληγιάννη*
Πεμ, 23 Απριλίου 2020 - 13:10

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ) την προετοιμασία υλοποίησης του προγράμματός της για την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε επτά Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον Μάριο Τσάκα, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, η ταχύτητα με την οποία έχουν διευθετηθεί αρκετές εκκρεμότητες το τελευταίο 6μηνο καθιστούν βάσιμη την εκτίμηση

ότι τα έργα που είναι ενταγμένα ή πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, και τα οποία αφορούν τις πέντε Περιφέρειες, θα έχουν ολοκληρωθεί έως το προβλεπόμενο τέλος προγραμματικής περιόδου, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2023.

Η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει ελάχιστες παρεκκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εταιρεία. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον απομένει μόνο η έγκριση των Διαχειριστικών Αρχών για να «βγουν στον αέρα» οι προκηρύξεις κατασκευής των έργων στις τρεις Περιφέρειες που περιλαμβάνονται στην α’ φάση ανάπτυξης, δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. «Έτσι, εκτιμούμε πως οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το αργότερο εντός του επόμενου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αντί για τον Σεπτέμβριο που προγραμματίζαμε αρχικά» λέει στη «Ν» ο κ. Τσάκας.

Θετική γνωμοδότηση

Με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει την κατασκευή συνολικά 1.800 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα συνδεθούν στο καύσιμο περισσότεροι από 57.000 οικιακοί, βιομηχανικοί και εμπορικοί καταναλωτές. Μέσω της α’ φάσης το αέριο θα «φτάσει» σε 18 πόλεις των τριών Περιφερειών. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να προκηρύξουμε τα έργα, καθώς έχουμε λάβει και τη θετική γνωμοδότηση για τα τεύχη δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης, που αποτελούσε ίσως και την πιο σημαντική εκκρεμότητα. Επομένως, μόλις δώσουν την έγκριση οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοσίευση των διαγωνισμών ακόμη και την επόμενη μέρα», συμπληρώνει.

Δρομολόγηση

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, για κάθε Περιφέρεια τα έργα θα «σπάσουν» σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς, προϋπολογισμού έως 20 εκατ. ευρώ ο καθένας, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Σε πρώτη φάση θα προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ένας για την Κεντρική Μακεδονία και δύο για τη Στερεά Ελλάδα. Σε δεύτερο χρόνο θα «βγουν στον αέρα» οι προκηρύξεις για τις περιοχές όπου η ανάπτυξη των δικτύων εξαρτάται από την κατασκευή από τον ΔΕΣΦΑ «εξόδων» στο δίκτυο μεταφοράς ή από την ανάπτυξη υποδομών CNG. Ωστόσο, το δεύτερο «κύμα» διαγωνισμών θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, με συνέπεια να κερδηθεί χρόνος.

Την ώρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία οι προκηρύξεις για τις τρεις παραπάνω Περιφέρειες, η ΔΕΔΑ δρομολογεί παράλληλα και τη β’ φάση του προγράμματος, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο 21 πόλεις στη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Στη Δυτική Μακεδονία το πρόγραμμα ανάπτυξης θα υλοποιηθεί σε δύο «κύματα», ξεκινώντας από τους μη ενεργειακούς Δήμους (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκι, Γρεβενά), για τους οποίους πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα η πρόσκληση ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος εκτιμά πως η «μάχη με τον χρόνο» θα κερδηθεί και στην περίπτωση των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη), ακόμη κι αν ισχύσει και γι’ αυτούς η καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου 2023. Στην περίπτωση των ενεργειακών Δήμων, η έλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να συμβαδίσει επίσης με το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Έτσι, η Διυπουργική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση έχει αποφασίσει ότι στις πόλεις που υπάρχει ήδη σύστημα τηλεθέρμανσης (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη), το φυσικό αέριο θα αναλάβει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, στη θέση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα απαραίτητα έργα μπορούν να τρέξουν σχετικά γρήγορα, καθώς δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου μέσα στις πόλεις. «Αυτό που εκκρεμεί να αποφασίσει η Διυπουργική είναι αν θα υιοθετηθεί η ίδια λύση στη Φλώρινα και επομένως θα ολοκληρωθεί το ημιτελές σύστημα τηλεθέρμανσης στην πόλη, ή αν θα υλοποιηθούν δίκτυα διανομής αερίου μέσα στον αστικό ιστό, όπως και συνδέσεις τελικών καταναλωτών» συμπληρώνει ο κ. Τσάκας.

Χρηματοδότηση

Άμεσα αναμένεται η πρόσκληση ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ και στη Δυτική Ελλάδα, δρομολογώντας την ανάπτυξη των υποδομών ώστε να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2023. Αντίθετα, με ίδιους πόρους της ΔΕΔΑ θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, με την έναρξη των εργασιών να προγραμματίζεται το 2022 και στις αρχές του 2023 αντίστοιχα.

*(Από τη Ναυτεμπορική)