Ιράν: Ο ΟΠΕΚ Δεν Μπορεί να Αντιμετωπίσει Μόνο του την Κρίση της Αγοράς – Πρόβλεψη για Πλεόνασμα Προσφοράς Ύψους 3 Εκατ. Βαρελιών Ημερησίως

Ιράν: Ο ΟΠΕΚ Δεν Μπορεί να Αντιμετωπίσει Μόνο του την Κρίση της Αγοράς – Πρόβλεψη για Πλεόνασμα Προσφοράς Ύψους 3 Εκατ. Βαρελιών Ημερησίως
energia.gr
Πεμ, 23 Απριλίου 2020 - 17:22

Η κρίση στην αγορά πετρελαίου απαιτεί παγκόσμια συνεργασία, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν την Τετάρτη, τονίζοντας ότι ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπιτζάν Ζανγκενέχ υπογράμμισε ότι είναι πιθανό ένα πλεόνασμα προσφοράς της τάξεως των 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020

Είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μείωση στη ζήτηση κατά 11 εκατομμύρια βαρέλια, πέρα από τα αναμενόμενα 14 εκατομμύρια βαρέλια κατά την τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ.

Ο Ζανγκενέ κατηγόρησε ορισμένες πετρελαιοεξαγωγούς χώρες, οι οποίες ξεκίνησαν την πετρελαϊκή κρίση τον Μάρτιο, για επιδείνωση της κατάστασης αυξάνοντας την παραγωγή τους.

Ο Ιρανός Υπουργός τόνισε ότι η πλεονάζουσα προσφορά πρέπει να εξαλειφθεί από την αγορά.

Προέτρεψε τους παραγωγούς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ να συνεργαστούν και να μειώσουν την παραγωγή τους, συμπεριλαμβανομένου του σχιστολιθικού πετρελαίου από την Αμερική και τον Καναδά, οι οποίοι δεν έχουν δεσμευθεί για καμία μείωση παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ομάδας ΟΠΕΚ + συμφώνησαν στις 12 Απριλίου να μειώσουν τη συνολική παραγωγή πετρελαίου από τον επόμενο μήνα - μια απόφαση που ελήφθη με ένα μήνα καθυστέρηση, καθώς είχαν ήδη συναντηθεί προηγουμένως στη Βιέννη στις 6 Μαρτίου.

Η καθυστέρηση ενός μηνός για τον περιορισμό της παραγωγής, πέρα από την εφαρμογή των περικοπών από την 1η Μαΐου και μετά, άφησε την παγκόσμια αγορά πετρελαίου με επιπλέον πλεόνασμα προσφοράς, πράγμα που με τη σειρά του έχει μειώσει δραματικά τις τιμές του αργού.