Την ίδρυσε το 1963 Κινέζος μετανάστης, γνωστός στον κλάδο ως «ΟΚ Λιμ», και υπήρξε κολοσσός στον τομέα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου από τη Σιγκαπούρη. Με τα χρόνια προσέλαβε μυθικές διαστάσεις ως οίκος συναλλαγών, εξελίχθηκε σε πηγή πλούτου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτέλεσε το αντικείμενο αφηγήσεων για θρυλικές συμφωνίες, που έκαναν τους ανταγωνιστές να ιδρώνουν. Στις αρχές Απριλίου, όμως, κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου και άρχισαν να τρίζουν τα θεμέλια της εταιρείας. Οι μεγάλες τράπεζες άρχισαν να υποψιάζονται πως κάτι δεν πήγαινε καλά στη Hin Leong. Εβλεπαν, άλλωστε, κύμα πτωχεύσεων μεταξύ των ανταγωνιστών της. Ξεκίνησαν, έτσι, να ζητούν τα χρήματά τους και όταν διαπίστωσαν πως δεν κατάφερνε να πληρώσει εγκαίρως, άρχισαν να καλούν τους νομικούς συμβούλους και τους δικηγόρους τους.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, «ΟΚ Λιμ», του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Λιμ Οον Κουίν, αποκάλυψε πως είχε κρύψει ζημίες άνω των 800 εκατ. δολαρίων από τα στοιχήματά του σε προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου. Το χειρότερο για τις τράπεζες, ο Λιμ αποκάλυψε ότι είχε πουλήσει κρυφά ορισμένα από τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που είχε δεσμεύσει ως ενέχυρο για τα δάνειά του. Ετσι, το χάσμα ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και στις υποχρεώσεις της έχει φθάσει στα 3,34 δισ. δολάρια.
Τώρα οι αστυνομικές αρχές της Σιγκαπούρης διεξάγουν έρευνες στην εταιρεία, ενώ η εποπτική τραπεζική αρχή της χώρας και η Τράπεζα της Σιγκαπούρης έχουν έρθει σε επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες της Hin Leong.
Ο κλάδος της εμπορίας προθεσμιακών συμβολαίων της Σιγκαπούρης, στους κόλπους του οποίου παίζονται καθημερινά στοιχήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, έχει κυριολεκτικά υποστεί σοκ από την πτώση της Hin Leong. Η εταιρεία, της οποίας η επωνυμία σημαίνει «ευημερία» στα κινεζικά, υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στις 17 Απριλίου. Αφού κράτησε μια αυτοκρατορία επί δεκαετίες, διατηρώντας κρυφές τις δοσοληψίες στο εσωτερικό της, στο τέλος ο Λιμ ομολόγησε την ενοχή του και ανέλαβε την ευθύνη. Σε δικαστικό έγγραφο που διέρρευσε στο Bloomberg, φέρεται να ομολογεί πως είχε δώσει οδηγίες στο οικονομικό τμήμα να εμφανίζει τους λογαριασμούς κρύβοντας τις ζημίες και τους είχε πει πως ο ίδιος «θα αναλάμβανε την ευθύνη αν κάτι πήγαινε στραβά».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")