Υπέρ Yψηλών Tιμών για το Πετρέλαιο ο Τσάβες

Τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια δίκαιη τιμή για το πετρέλαιο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, την ώρα που το αργό στις διεθνείς αγορές απέχει μια ανάσα από τιμές με τριψήφιο αριθμό.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σαβ, 24 Νοεμβρίου 2007 - 05:02

Τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια δίκαιη τιμή για το πετρέλαιο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, την ώρα που το αργό στις διεθνείς αγορές απέχει μια ανάσα από τιμές με τριψήφιο αριθμό.

«Η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι, που είναι δίκαιη τιμή και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο», δήλωσε ο Τσάβες απευθυνόμενος σε συγκέντρωση υποστηρικτών του το Καράκας.

Η Βενεζουέλα έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ υψηλότερων τιμών για το πετρέλαιο και τείνει να γίνει πιο επιθετική, επιδιώκοντας μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ σε σχέση με άλλα μέλη του καρτέλ. Η Βενεζουέλα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τσάβες αυξάνει τη δημοτικότητά του, καθώς χρησιμοποιεί τα κέρδη από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) μπορεί να κάνει λίγα για να χαμηλώσει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου καθώς τα περισσότερα μέλη αντλούν στο ανώτατο όριο της δυναμικότητας τους και κερδοσκοπικές και πολιτικές εντάσεις και κατευθύνουν την αγορά, δήλωσε το κράτος μέλος του ΟΠΕΚ, η Λιβύη.

Ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Αμπου Ντάμπι για τη χάραξη της πολιτικής της παραγωγής και δέχεται πιέσεις από τις καταναλώτριες χώρες για να αυξήσει την παραγωγή για να αποτρέψει μια περαιτέρω άνοδο από περίπου τα 100 δολάρια το βαρέλι που κυμαίνονται οι τιμές.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν κοντά στα 97 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, απομακρυνόμενες από τον ορίζοντα των 100 δολαρίων της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς η αγορά συνέχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις του δολαρίου το οποίο «βυθίσθηκε» σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ. Το πετρέλαιο έχει κινηθεί αντίθετα από το δολάριο τους τελευταίους μήνες εν μέσω ενός πυρετού κερδοσκοπικών συναλλαγών και συρρικνούμενων αποθεμάτων στο μέσον του χειμώνα.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία έκθεσή του, μια απρόσμενη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 23/11/2007)