Παρά το ράλι άνω του 50% των τιμών πετρελαίου το τελευταίο διήμερο, οι πρώτοι τριγμοί στην αγορά πετρελαίου έγιναν αισθητοί στο όνομα της νορβηγικής Equinor, η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που μειώνει το μέρισμά της κατά δύο τρίτα, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ρευστό. Η απόφαση της Equinor «σπάει» μία μακρόχρονη παράδοση της βιομηχανίας ενέργειας, που ήθελε τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να δίδουν σε σταθερή βάση μερίσματα για να κρατούν «ζεστούς» τους επενδυτές και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να βγουν στις αγορές με έκδοση χρέους για να συνεχίζουν τις δαπάνες τους.

 

 

 

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλνταρ Σέτρε, «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αποφασίσαμε να μειώσουμε το μέρισμα για το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 67% από τα προτεινόμενα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2019».

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν ωστόσο και χθες το ράλι, βρίσκοντας στήριγμα στις νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στον Περσικό Κόλπο, στις μειώσεις παραγωγής από κάποιες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και στη δέσμευση κυβερνήσεων για περισσότερα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 9% πάνω από τα 22 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού κατέγραφε κέρδη μεγαλύτερα του 25%, ξεπερνώντας τα 18 δολάρια το βαρέλι. Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι άρχισε να μειώνει την παραγωγή του νωρίτερα, προτού τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών.

Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε χθες πτωτικά τις προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου αλλά και των βασικών μετάλλων, δίνοντας για το αργό μία μέση τιμή γύρω στα 35 δολάρια το βαρέλι φέτος, που σημαίνει πτώση 43% από πέρυσι, επισημαίνοντας ότι η πτώση δεν έχει τελειώσει.

(Από τη Ναυτεμπορική)