Αναστροφή της πτωτικής πορείας παρουσίασε η ΔΕΗ το δ’ τρίμηνο του 2019, κατά το οποίο βελτιώθηκαν αισθητά τα μεγέθη της επιχείρησης χάρη στα μέτρα εξυγίανσης που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο, για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του επαναλαμβανόμενου EBITDA για το σύνολο του 2019 (333,6 εκατ. ευρώ) δημιουργήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο (236,8 εκατ. ευρώ), τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο EBITDA του δ’ τριμήνου του 2018 ήταν 44,7 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Επίσης, σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 καταγράφηκαν κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 131,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σε επίπεδο έτους, το επαναλαμβανόμενο EBITDA παρουσίασε μείωση κατά 17,4% το 2019 έναντι του 2018, όταν είχε διαμορφωθεί σε 403,8 εκατ. Επίσης, οι προσαρμοσμένες ζημίες προ φόρων για την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 424,4 εκατ. ευρώ, από 347,3 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Επιβαρύνσεις

Η επιδείνωση οφείλεται πρωτίστως στη μεγαλύτερη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, λόγω της πολύ σημαντικής αύξησης της τιμής τους, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς επίσης και στην επιβάρυνση του κόστους αγορών ενέργειας από την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος. Αντίθετα, θετικά επέδρασαν η ανάκτηση μέρους της αυξημένης δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, μέσω της σχετικής ρήτρας σε πελάτες Μέσης και Υψηλής Τάσης. Επίσης, την περσινή χρονιά εμφάνισε αύξηση κατά 4% του κύκλου εργασιών.

Συνυπολογίζοντας τις μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 2,058 δισ. ευρώ, έναντι 848,9 εκατ. το 2018, και οι ζημίες μετά από φόρους σε 1,686 δισ., από 903,8 εκατ. το προηγούμενο έτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της αποτίμησης της εύλογης αξίας των παγίων του ομίλου, που διενεργείται κάθε πέντε έτη. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, η επιβάρυνση αυτή δεν έχει ταμειακή διάσταση και αντανακλά τη ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία όμως περιορίζεται λόγω του επιταχυνόμενου πλάνου απολιγνιτοποίησης.

Δύσκολη περίοδος

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αντιστροφή της πτωτικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου κατά το δ’ τρίμηνο, τη στιγμή που το πρώτο εξάμηνο 2019 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της ΔΕΗ, όπως σημειώνει, με συνέπεια η εταιρεία να φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Επισημαίνει πως είναι βέβαιο ότι η πανδημία του Covid-19 επηρεάζει όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, «Παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεχίζουμε τη διαδικασία μετασχηματισμού που έχουμε ξεκινήσει, προωθώντας την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας. Έτσι, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής μας λειτουργίας που είναι σε εξέλιξη, προχωράμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ εξασφαλίζοντας στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ εγγυημένη τιμή και για τα 200 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 230 MW. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία συνεχίζεται», καταλήγει.

Πλάνο απολιγνιτοποίησης

Η διατήρηση των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων επιβαρύνει ταμειακά τη ΔΕΗ με 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που σύμφωνα με τη ΔΕΗ καταδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης του πλάνου απολιγνιτοποίησης που έχει καταθέσει η επιχείρηση, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί. Όσον αφορά το 2020, αναμένεται θετική επίπτωση από την εξοικονόμηση κόστους λόγω της χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου, δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και Οριακής Τιμής Συστήματος.