Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το AFP η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στη διεθνή αγορά, κατέγραφε πτώση 4,4%, στα 19,10 δολάρια. Οι λόγοι της συνεχιζόμενης δραματικής πτώσης των τιμών θεωρείται πως είναι η εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην οικονομική δραστηριότητα που επιβλήθηκαν απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, και στο γεγονός ότι η παραγωγή δεν αναπροσαρμόστηκε επαρκώς.
Πηγή FT -NYMEX Crude Oil Front Month 3D
Τη σημερινή πτώση πυροδότησε το γεγονός ότι το United States Oil Fund, μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο.
Επενδύοντας σε συμβόλαια πιο μακροπρόθεσμης παράδοσης, το ταμείο αυτό έθεσε υπό μεγάλη πίεση τα προθεσμιακά συμβόλαια με ημερομηνία παράδοσης τον Ιούνιο, επισήμαναν αναλυτές. Η αναγγελία αυτή φέρνει επίσης στο φως πως επιμένουν οι ανησυχίες για τη δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης αργού.
Η πώληση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυτή, που ο Στίβεν Ίνις της AxiCorp χαρακτήρισε «εκπληκτική», εν μέρει οφείλεται κατά τη γνώμη του στο γεγονός πως οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι «γεμίζουν ταχύτατα».
Η απόφαση του United States Oil Fund σηματοδοτεί «τεράστια στρέβλωση των τιμών μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η τιμή του βαρελιού του WTI προς παράδοση τον Ιούλιο ανερχόταν σήμερα σε πάνω από 18 δολάρια το βαρέλι.
Οι ανησυχίες για την δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης αναίρεσε την ανακούφιση της πίεσης χάρη στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής στα μέσα του μήνα και τον τερματισμό του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Οι τιμές κέρδισαν αρχικά έδαφος — η τιμή του WTI είχε φθάσει βαθιά σε αρνητικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα — παραμένουν όμως στο χαμηλότερό επίπεδο των τελευταίων ετών.