Ανησυχητικές εκτιμήσεις για την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα και την πορεία των τραπεζών σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19 περιλαμβάνουν οι αναλύσεις της Morgan Stanley και της Bank of America. Αναλυτικότερα, τρία σενάρια για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020 περιέχει η ανάλυση της Morgan Stanley, στην οποία σημειώνει πως το ελληνικό ΑΕΠ, δύσκολα θα επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα πριν από το 2022.

 

 

 

Αξιολογώντας τις επιδράσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, η Morgan Stanley εκτιμά ότι, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 6,6%, με το βασικό σενάριο η ύφεση βαθαίνει στο 13,3% και με το απαισιόδοξο σενάριο το ελληνικό ΑΕΠ υποχωρεί κατά 21,3%. Για το 2021 βλέπει ανάπτυξη η οποία κινηθεί από 1,1% μέχρι και 4,3%.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος η Morgan Stanley παρατηρεί ότι η Ελλάδα μπαίνει σε αυτήν την κρίση με ένα πολύ υψηλό απόθεμα χρέους, που προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ και προβλέπει ότι με το αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα το χρέος θα αυξηθεί μέχρι το 205% ή και στο 211% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2021.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό θα φθάσει στο 8,3% φέτος και θα μειωθεί στο 5,9% το 2021, ενώ η ανεργία θα κινηθεί επίσης ανοδικά στο 20,7% και θα υποχωρήσει στο 19,8% το 2021.

Λόγω του υψηλού χρέους ο οίκος επισημαίνει την ανάγκη για συνέχιση υψηλών πλεονασμάτων.

Η BofA, από την πλευρά της, «βλέπει» ύφεση για την ελληνική οικονομία φέτος στην περιοχή του 7,5%, ενώ διαβλέπει ισχυρότατη ανάκαμψη κατά 9,8% το 2021. Την πορεία ωστόσο αυτή δεν αναμένεται να παρακολουθήσουν σε καμία περίπτωση οι τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό η BoFA αναθεωρεί συνολικά τις εκτιμήσεις της για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει, μειώνονται οι εκτιμήσεις για τα έσοδα των τραπεζών, ενώ αυξάνονται οι προβλέψεις για το κόστος των κεφαλαίων. Η διαδικασία μείωσης των NPEs θα μεταφερθεί κατά ένα περίπου έτος, ενώ σημειώνει πως δεν θεωρεί ότι το βάρος της ενίσχυσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα «αναγνωριστεί» σε ένα μόνο έτος, καθώς η διατήρηση της κερδοφορίας θα τεθεί σε προτεραιότητα για τον κλάδο.

Η BofA προβλέπει ότι η κανονικοποίηση της απόδοσης των μέσων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) θα επιτευχθεί έως το 2023/2024 και μειώνει τις τιμές-στόχους που δίνει για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών κατά περίπου 55% σε μέσο όρο.

(Aπό τη Ναυτεμπορική)