Σοκ έχει προκαλέσει στους κόλπους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών η πανδημία του κορονοϊού, με το οικονομικό κλίμα να βρίσκεται στα... τάρταρα, μετά την ιστορική «βουτιά» των 27,2 μονάδων του σχετικού δείκτη στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Μέσα σε αυτήν την «τρικυμία», η επιδείνωση στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη (υποχώρηση του δείκτη 10 μονάδες), πολύ μικρότερη από εκείνη των άλλων χωρών.

Μάλιστα, η χώρα μας διατηρεί το καλύτερο κλίμα στην Ευρωζώνη σε προοπτικές της οικονομίας και μάλιστα με αυξημένη διαφορά από την αμέσως επόμενη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του κλίματος εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Απρίλιο στις 99,3 μονάδες από τις 109,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες στη χώρα μας, όπως ήταν φυσικό όλοι ήταν πτωτικοί. Ειδικότερα υποχώρησαν κατά 8,7 μονάδες ο δείκτης της βιομηχανίας, 25,5 μονάδες ο δείκτης των υπηρεσιών, 16,1 μονάδες ο δείκτης καταναλωτών-νοικοκυριών, 18,1 μονάδες του λιανικού εμπορίου, 45,8 μονάδες των κατασκευών και 13,4 μονάδες της απασχόλησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεύρυνε τη διαφορά από τη δεύτερη χώρα (Λιθουανία), από περίπου 6,3 μονάδες τον Μάρτιο σε 9,4 τον Απρίλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την Ιταλία, όπου ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος καταποντίστηκε τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν δεν δημοσίευσε χθες στοιχεία για τον Απρίλιο. Πολύ μεγάλη υποχώρηση καταγράφηκε και στην Κύπρο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 74,5 μονάδες από 101,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης υποχώρησε στις 65,8 μονάδες, χάνοντας 28,8 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο.

Από τις μεγάλες χώρες, η Γαλλία έχασε περίπου 17 μονάδες, η Γερμανία 20 και η Ισπανία 26 μονάδες.

Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου τις εαρινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, καθώς και ειδικά για κάθε χώρα. Όπως δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, η πρόβλεψη για το 2020 θα κινείται πλησίον εκείνης που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ στα μέσα Απριλίου, δηλαδή υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη του 2020 της τάξης του 7,5%.

Ιστορικό ρεκόρ πτώσης προσδοκιών

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 67 μονάδες τον Απρίλιο, χάνοντας σε έναν μήνα 27,2 μονάδες. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ πτώσης που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κατέγραψαν μείωση και συγκεκριμένα: 19,9 μονάδες της βιομηχανίας, 33,6 μονάδες των υπηρεσιών, 21,3 μονάδες των καταναλωτών-νοικοκυριών, 19,7 μονάδες του λιανικού εμπορίου, 16,7 μονάδες των κατασκευών και 49 μονάδες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο δείκτης προοπτικών στην απασχόληση υποχώρησε 30,1 μονάδες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δείκτες κινούνται πλέον πλησίον των ιστορικών χαμηλών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2009. Ο δείκτης με τις προσδοκίες στην απασχόληση κατέρρευσε καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στις 63,7 μονάδες στην Ευρωζώνη, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για το μέλλον στους κόλπους των επιχειρήσεων.

(Από τη Ναυτεμπορική)