Οι Ανταγωνισμοί εντός του OPEC Εντείνουν την Αβεβαιότητα στην Αγορά Πετρελαίου

Μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του OPEC (17-18 Νοεμβρίου), η δεύτερη πράξη αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου στην συνάντηση των Υπουργών Πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι.
Τρι, 27 Νοεμβρίου 2007 - 02:57

Μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του OPEC (17-18 Νοεμβρίου), η δεύτερη πράξη αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου στην συνάντηση των Υπουργών Πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι. Πρόκειται στην ουσία για μία αντιπαράθεση, όπου θα συζητηθεί μία τιμή κοντά στα 100$ το βαρέλι ή η μείωσή της με την παράλληλη αύξηση της παραγωγής, όπου το Ιράν και η Βενεζουέλα θα βρεθούν στην μία πλευρά και η Σαουδική Αραβία στην άλλη. Η απόφαση των Υπουργών θα σηματοδοτήσει εάν η επιρροή της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι σήμερα ο πιο ισχυρός παίκτης του καρτέλ, είναι σε ύφεση ή όχι.

Μέχρι τώρα ο πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadi-Nejad και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους ομολόγους τους ότι η τιμή των 100$ το βαρέλι είναι μία δίκαιη και σωστή τιμή, ενώ συνάντησαν αντιδράσεις όταν προέτρεψαν τα υπόλοιπα μέλη του OPEC να εγκαταλείψουν το δολάριο σαν νόμισμα αναφοράς και διατήρησης των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων.

"

Η Σαουδική Αραβία μέχρι σήμερα ανησυχούσε μήπως η τιμή έφτανε τα 80$ το βαρέλι πόσο μάλλον τα 100$. Ήθελε να καθησυχάσει την αγορά πρώτον γιατί πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου βλάπτουν τις οικονομίες των κρατών καταναλωτών και δεύτερον επειδή θα βλάψει τη ζήτηση για πετρέλαιο μέσο-μακροπρόθεσμα", δηλώνει η κ.Vera de Ladoucette, στέλεχος της Cambridge Research Associates σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των FT.

Από την άλλη πλευρά το Ιράν και η Βενεζουέλα δεν έχουν τέτοιους προβληματισμούς καθώς η προτεραιότητά τους είναι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων προσόδων τους, αφού βιομηχανίες τους δεν έχουν την δυνατότητα να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο, οπότε δεν πρόκειται να επωφεληθούν από οποιαδήποτε αύξηση των ποσοστώσεων του OPEC όπως επίσης και δεν έχουν συμφέρον από την διαφύλαξη μιας υγιούς οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επιθυμεί η Σαουδική Αραβία.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ακραίες τοποθετήσεις αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ συμμερίζονται μία γκάμα απόψεων, ακόμα και αυτές της Σαουδικής Αραβίας. Ο Υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας Odein Ajumogobia προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα θα μειώσουν τη ζήτηση.

Η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνάντηση του OPEC ότι θα ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως στο παρελθόν δηλ. τίθεται εναντίον των υψηλών τιμών, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Έπεισε επίσης τα υπόλοιπα μέλη να συμφωνήσουν σε μια αύξηση της παραγωγής του καρτέλ της τάξεως των 500.000 βαρελιών την ημέρα, προς διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας. Αλλά αντιδράσεις ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας όπως το Κατάρ τονίζουν τις αυξανόμενες δυσκολίες διαχείρισης της κατάστασης από τον OPEC. Η ιστορία έχει δείξει ότι το καρτέλ δουλεύει καλύτερα όταν υπάρχει πολιτική ομόνοια μεταξύ των μελών. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία, έχοντας το μερίδιο του λέοντος στη παραγωγή και μία μοναδική δυνατότητα αυξομείωσης της παραγωγής της, είναι διατεθειμένη να δώσει μόνη της τη μάχη για αύξηση της παραγωγής τώρα.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Naimi δήλωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία έφτασε τα 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα κατά 600.000 βαρέλια μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν να παραχθεί το καλοκαίρι.

Με την συνοχή στους κύκλους του OPEC να δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά τα μέλη του προωθούν ολοένα και περισσότερο τα δικά τους, εθνικά συμφέροντα, παρατηρούν αναλυτές. Στο παρελθόν τέτοιες καταστάσεις οδήγησαν σε χαμηλές τιμές. Μένει ν’ αποδειχθεί εάν στην επόμενη συνάντηση του καρτέλ, στις αρχές Δεκεμβρίου, θα οδηγηθούμε προς νέες εντάσεις η εάν τελικά η Σ. Αραβία, με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών, θα επιβάλλει μία νέα πειθαρχία.