Εξίσωση Φόρων στο Πετρέλαιο από το 2008

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις πρατηριούχων και υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι πρώτοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από 1-1-2008 το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα έχουν την ίδια τιμή.
Του Πρ. Χατζηνικολαου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 27 Νοεμβρίου 2007 - 01:15


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις πρατηριούχων και υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι πρώτοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από 1-1-2008 το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα έχουν την ίδια τιμή. Η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μέχρι τον πρατηριούχο θα γίνεται σε ενιαία τιμή και εν συνεχεία θα πωλείται με μειωμένη τιμή στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, όταν το πετρέλαιο πωληθεί για λόγους θέρμανσης στη σχετική απόδειξη θα αναγράφεται: 1.000 λίτρα Χ 1 ευρώ το λίτρο = 1.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρείται ο ΕΦΚ, που ανέρχεται για τους καταναλωτές στα 272 ευρώ το χιλιόλιτρο, συν ο ΦΠΑ ύψους 52 περίπου ευρώ που αναλογεί στον ΕΦΚ. Ουσιαστικά, ο καταναλωτής για τα 1.000 λίτρα θα καταβάλλει το ποσό των 676 ευρώ. Στην απόδειξη που θα εκδίδεται θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, οδός κ.λπ.) και θα αποστέλλεται από τον πρατηριούχο μέσω email ή fax στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να επιστραφεί στους πρατηριούχους η διαφορά του φόρου. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου που θα αναγράφεται στην απόδειξη είναι λανθασμένος, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου θα καλεί τον πρατηριούχο να επαναβεβαιώσει τον ΑΦΜ και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, θα πιστώνονται τα χρήματα στον λογαριασμό του. Η νέα αυτή υπηρεσία του υπουργείου θα λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.


Σχετικά με τον κίνδυνο αποθεματοποίησης πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο για να επιστρέφει τους φόρους στους πρατηριούχους και στους αυτόνομους μεταπωλητές θα ζητά στοιχεία με τον τελωνισμό των καυσίμων.