Στην ΕΔΕΥ Τελικά οι Διεθνείς Δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Βάσει Τροπολογίας στο Περιβαλλοντικό Πολυνομοσχέδιο

Στην ΕΔΕΥ Τελικά οι Διεθνείς Δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Βάσει Τροπολογίας στο Περιβαλλοντικό Πολυνομοσχέδιο
energia.gr
Δευ, 4 Μαΐου 2020 - 14:29

Στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) μεταφέρονται οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη και κατασκευή των διεθνών έργων μεταφοράς φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη (30/4) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. 

Με την ίδια τροπολογία εισάγεται σύντομη διαδικασία μεταφοράς εξειδικευμένου προσωπικού από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει του μετασχηματισμού του διαχειριστή.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, η τροπολογία προβλέπει τη μεταφορά του 65% των μετοχών της «ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων», που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΕΥ καθώς επίσης και τη δυνατότητα της τελευταίας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση και του υπόλοιπου 35% των μετοχών που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «επιδιώκεται ο σταδιακός μετασχηματισμός της ΕΔΕΥ σε μία πλέον πιο ευέλικτη εταιρεία  και σύγχρονη, σύμφωνο με τις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εμπειρία στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων». Σε αυτή τη φάση εισάγονται οι απαραίτητες αλλαγές για να οδηγήσουν την ΕΔΕΥ στην επόμενη ημέρα, της υποδοχής της «ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων», που δραστηριοποιείται σε συναφές αντικείμενο και απαιτεί ανάλογη τεχνογνωσία.

Η ΕΔΕΥ που είναι αρμόδια για την τήρηση των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα διαθέτει ενεργητικό της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 4,3 εκατ. ευρώ. Στα ταμεία της εταιρείας εισέρχονται για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα (royalties) των συμβάσεων εκμετάλλευσης και τα έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις. Με την ψήφιση της τροπολογίας στην ΕΔΕΥ περνάνε τα έργα διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας (ΙGI), Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός EastMed.

Παράγοντες του κλάδου των ερευνών υδρογονανθράκων πληροφορούμενες για την κατάθεση της άνω τροπολογίας  εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αλλαγή σκοπού της ΕΔΕΥ την οποία και θεωρούν μία ιδιαίτερα σύγχρονη εταιρεία που εκπληρώνει με μεγάλη επιστημονική επάρκεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης την αποστολή της ως επιβλέπουσα αρχή και συντονιστικό όργανο των ερευνών και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τώρα το πώς η διεύρυνση του αντικειμένου της ΕΔΕΥ με την ανάληψη δραστηριοτήτων που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων θα “εκσυγχρονίσουν”  την εταιρεία παραμένει ένα μυστήριο. “Το μόνο που θα καταφέρουν οι εγκέφαλοι του ΥΠΕΝ είναι να αποδιοργανώσουν την ΕΔΕΥ τη στιγμή που έχει αναλάβει βαρύ φορτίο στο χώρο των ερευνών έχοντας την ευθύνη επίβλεψης 13 παραχωρήσεων. Ο υψηλότερος αριθμός ερευνητικών περιοχών που είχε ποτέ η Ελλάδα”, δήλωσαν στο energia.gr οι ανωτέρω παράγοντες.