ΥΠΕΝ: Δέσμη Μέτρων για την Τόνωση της Ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας- Μείωση του Ενεργειακού Κόστους, Παράταση Διακοψιμότητας

ΥΠΕΝ: Δέσμη Μέτρων για την Τόνωση της Ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας- Μείωση του Ενεργειακού Κόστους, Παράταση Διακοψιμότητας
energia.gr
Δευ, 4 Μαΐου 2020 - 19:24

Σε δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού αναμένεται να προβεί ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, καθώς, όπως αποκάλυψε με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, σκοπεύει να εισηγηθεί προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων μέτρων, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Ο κ. Θωμάς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το αίτημα για παράταση των μέτρων της διακοψιμότητας και του προσωρινού μηχανισμού ευελιξίας, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση και στα μέτρα που προετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας, της οποίας η ανταγωνιστικότητα συνδέεται άμεσα με το ενεργειακό κόστος.

Όπως είπε ο Υφυπουργός, τα εν λόγω μέτρα έγκεινται σε μια πρόταση για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης τάσης, στα επίπεδα του φόρου που ισχύει για την υψηλή τάση. Ακόμη, την προώθηση ενός νέου μηχανισμού ΥΚΩ, που θα παρέχει πλεονέκτημα στη βιομηχανία της υψηλής τάσης και της ενεργοβόρου μέσης τάσης, καθώς επίσης και την καθιέρωση συντελεστών έκπτωσης για την ενεργοβόρο βιομηχανία, αναφορικά με τις χρεώσεις χρήσεις συστήματος.

Τέλος, ο κ. Θωμάς αποκάλυψε, ότι θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική παρέμβαση στο μηχανισμό αντιστάθμισης, καθώς με υπουργική απόφαση, σε αυτόν θα καταλήγει ποσοστό μέχρι και 20% από τα έσοδα που αντλούνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων.