Η Πολωνία Διαφοροποιεί τις Πηγές Προμήθειας Φυσικού Αερίου- Πράσινο Φως για την Κατασκευή του Βαλτικού Αγωγού

Η Πολωνία Διαφοροποιεί τις Πηγές Προμήθειας Φυσικού Αερίου- Πράσινο Φως για την Κατασκευή του Βαλτικού Αγωγού
energia.gr
Δευ, 4 Μαΐου 2020 - 19:38

Η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου Gaz-System της Πολωνίας, και η ιταλική εταιρεία υπηρεσιών πετρελαίου, Saipem υπέγραψαν συμβόλαιο αξίας 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τμήματος του αγωγού της Βαλτικής που θα συνδέει την Δανίας και την Πολωνία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πολωνικής εταιρείας, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας θεωρεί τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση ακόμη ένα τρόπο για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό αερίου της χώρας, με τον μεγαλύτερο όγκο των εισαγωγών να προέρχονται από την Ρωσία, υπό τη μορφή μακροχρόνιας σύμβασης με την Gazprom, το οποίο εκπνέει, όμως, το 2022.

Το συμβόλαιο, που υπεγράφη μεταξύ Gaz-System και της βρετανικής θυγατρικής της Saipem, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ Δανίας και Πολωνίας, καθώς και άλλα συνοδά έργα.

Ο εν λόγω αγωγός, που προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και η συνολική αξία του ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ αποσκοπεί να συνδέσει την Πολωνία με τα νορβηγικά κοιτάσματα αερίου, μέσω Βαλτικής Θάλασσας και Δανίας και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.