Σήμερα οι Νομοτεχνικές Βελτιώσεις στο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο-Σφοδρή Αντιπαράθεση Χθες στη Βουλή

Σήμερα οι Νομοτεχνικές Βελτιώσεις στο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο-Σφοδρή Αντιπαράθεση Χθες στη Βουλή
energia.gr
Τρι, 5 Μαΐου 2020 - 08:24

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάθεση 24 νομοτεχνικών βελτιώσεων που «αφορούν κυρίως την ενέργεια αλλά και το περιβάλλον και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής», καθώς συνεχίζεται σήμερα  στην ολομέλεια η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο, και η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ασκώντας έντονη κριτική και κάνοντας λόγο για επικίνδυνες, αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις.

Πιο συγκεκριμένα 0 ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, τόσο επί της αρχής, όσο και επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα, ενώ επίσης και το ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για ορισμένα άρθρα.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για υποκρισία, εμπάθεια και κομματικό μένος για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων μίλησε για κριτική που βασίζεται σε … μύθους και ψέματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση του «τίποτα» - Με φανατισμό, κραυγές, δημαγωγία αλλά έλλειμμα επιχειρημάτων» είπε και πρόσθεσε «για τις αδειοδοτήσεις κάνουμε μία επιτάχυνση, κατεβαίνουμε από τα 6-8 χρόνια που είμαστε σε πολλές περιπτώσεις αυτή την ώρα, στις 150 ημέρες. Νομίζω πως είναι θετικό. Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα του «ου μπλέξεις», η χώρα που διώχνει επενδυτές, πολύ περισσότερο που είχαμε τη δεκαετή κρίση και τώρα έχουμε τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοιού».

Για την ΑΕΠΟ είπε «Γιατί κάνετε την ΑΕΠΟ από 10 σε 15 χρόνια. Δεν θα πω απλώς ότι ο ΟΟΣΑ οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση (έχω εδώ τα στοιχεία). Θα πω ότι στην Ιταλία με προεδρικό διάταγμα ορίζεται η ίδια η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε 15 χρόνια. Όποιος αμφισβητεί,  θα καταθέσω τα στοιχεία. Στην Ολλανδία οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Στη Μ. Βρετανία εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Στην Ισπανία με το βασιλικό διάταγμα 1 του 2016 η ΑΕΠΟ χορηγείται για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Ποια είναι η μειωμένη μας ευαισθησία; Να το καταλάβω με στοιχεία, όχι με μεγάλα λόγια. Έχω εδώ την οδηγία 9243 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αυτό το θέμα. Γιατί και για αυτό ακούστηκαν διάφορα πράγματα.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προστατευόμενες περιοχές και στο νέο οργανισμό που κάνουμε στον ΟΦΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι «Μετά τη διαβούλευση που κάναμε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους, φέρνουμε αυτό το μοντέλο που υπάρχει στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, δηλαδή σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ που είναι ιδίου μεγέθους με την Ελλάδα.» 

Για τα δασικά είπε «Έχω πει επανειλημμένως ότι με τους τωρινούς ρυθμούς εκδίκασης των αντιρρήσεων –έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις, κάτι που δείχνει και την πρόχειρη εκπόνηση των χαρτών- θα χρειαζόμασταν για την μισή Ελλάδα 27 χρόνια. Και μιλάτε για καλένδες!» και πρόσθεσε «Υπάρχουν και τώρα άνθρωποι που  έχουν χαρτιά από την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (της πρώτης οκταετίας) κ.λπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι μιας ακατανόητης ιδεοληψίας και αναγκάζονταν να  κάνουν τι; Να το μάθει όλος ο κόσμος! Να πηγαίνουν με βάση τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγοράζουν τα χωράφια από τον εαυτό τους! Θέατρο του παραλόγου!»

Ενώ αναφερόμενος στις περιοχές Ναtura είπε «Υπήρχε μια φιλολογία, στην αρχή, υπήρχε και η εντύπωση στην Επιτροπή και μετά έμεινε μόνο στα social media ότι, δήθεν, στις περιοχές Natura δεν υπάρχουν δραστηριότητες.» ενώ στη συνέχεια αναφέρομενος στον κ Φάμελο τόνισε «Ο κ. Φάμελλος είναι ο υπουργός που έβγαλε το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό το οποίο έχει 4 σελίδες δραστηριότητες και χρήσεις γης σε περιοχές Natura. Τα εφηύρα εγώ λέτε; Τα διαβάζω, μεταξύ των άλλων, διότι σας είπα είναι 4 σελίδες: «Εντός αυτών των περιοχών επιτρέπονται: ο αγροτουρισμός, τα καταστήματα εστίασης, η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας, οι γεωργικές αποθήκες, οι μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης τοπικών προϊόντων, η δόμηση το ελάχιστο σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού». Εσείς τα κάνατε όλα αυτά! Και βεβαίως είναι σε δυσαρμονία με την κοινοτική νομοθεσία. Τα λέω όμως διότι ξεχάσατε τι κάνατε και εσείς οι ίδιοι και θέλετε να μας βάλετε να ζήσουμε σε ένα κόσμο φαντασιακό.

Προχωρώ όμως διότι έχω και άλλα. Έχω εδώ αυτό το έγχρωμο, πολυσέλιδο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόσφατο. Το οποίο έχει τον τίτλο: «Έγγραφο κατευθύνσεων για την εξόρυξη ορυκτών, πλην των ενεργειακών, στις περιοχές Natura 2000». Δηλαδή κατευθύνει τα κράτη-μέλη πώς θα κάνουν εξορύξεις μέσα στις Natura, βάσει της οδηγίας για την οποία σας μίλησα προηγουμένως. Είναι λέτε αποτέλεσμα της φαντασίας μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Το βλέπετε; Βλέπετε αυτό που βλέπω ή βλέπετε κάτι άλλο; Εάν βλέπετε κάτι άλλο, θα το καταθέσω και στα πρακτικά, να φέρουμε εδώ επιστήμονες, ειδικούς, βιολόγους, μεταλλειολόγους, όποιον θέλετε να δούμε αν αυτό το οποίο καταθέτω είναι το ίδιο πράγμα ή κάτι άλλο. Πού το πάμε; Θα κάνουμε τόσο σουρεαλιστική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ ότι «κάθε μέρα επιβεβαιώνει την σκοπιμότητά της να μετατρέψει μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και να επιβάλει ένα βαθύτατο, ολοκληρωτικό και ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας ζωής από τον οποίο δεν ξέφυγε ούτε η Βουλή».

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε επίσης λόγο για «ντροπιαστικές και περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις» και απέρριψε τις αιτιάσεις του Κωστή Χατζηδάκη, περί ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον και ευθύνες του για καταδίκες της χώρας, αντιτείνοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος ψεύδεται καθώς αυτές αφορούν υποθέσεις πριν το 2015.

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «άστοχες επιλογές της κυβέρνησης που έρχονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον».

«Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών παραγωγών δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προωθεί ένα μοντέλο αξιοποίησης της παραγωγικής γης για άλλες χρήσεις, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους και τις εξαγωγικές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα», όπως είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του «αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου, που έγινε κατά παραγγελία του ΣΕΒ», όπως είπε, ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και ορισμένων άρθρων του. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και των «πράσινων επενδύσεων», που αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για «ακραίες νεοφιλελεύθερες επικίνδυνες απόψεις της κυβέρνησης», ενώ υποστήριξε ότι «σχεδόν στο σύνολό τους οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και υπάρχει υποψία για βόλεμα ημετέρων και συγκεκριμένων συμφερόντων».

Από το ΜεΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, καταλόγισε στη κυβέρνηση «ληστρική συμπεριφορά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εγκληματικό λάθος που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους».