Σε νευρικό κλίμα άνοιξε η εβδομάδα για την αγορά πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια υπερπροσφορά θα συνεχιστεί, παρότι τα μέτρα περιορισμού σε ολόκληρο τον κόσμο αρχίζουν να χαλαρώνουν. «Βαρίδι» αποτελεί και η νέα διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με σημείο αιχμής την προέλευση του ιού

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφωνόταν πάνω από τα 26 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,55%, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη κινείτο κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, ταλαντευόμενη μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου. Παρότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς από τα χαμηλά Απριλίου, καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του ιού, η υπεραφθονία που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες θα συνεχίσει να «αμαυρώνει» τις προοπτικές στην αγορά ενέργειας. Αναλυτές προβλέπουν ότι η πετρελαϊκή ζήτηση εισέρχεται σε μία παρατεταμένη, επώδυνη και αργή ανάκαμψη, αφού έπιασε «πάτο» στα μέσα Απριλίου, αν και υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι τιμές πετρελαίου θα χρειαστούν δεκαετίες όχι απλώς χρόνια για να ανακάμψουν πλήρως. Πάντως, η Goldman Sachs εμφανίζεται τώρα πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ως προς την άνοδο των τιμών πετρελαίου το επόμενο έτος, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της μερικής ανάκαμψης στη ζήτηση.

Η Ουάσιγκτον σπάει την αλυσίδα κινεζικών αγαθών

Την ίδια στιγμή, και η αναζωπύρωση της εμπορικής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ασκεί πιέσεις στις τιμές. Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε προχθές ότι «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις» ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί μία πρωτοβουλία απομάκρυνσης της παγκόσμιας αλυσίδας προσφοράς βιομηχανικών αγαθών από την Κίνα, ως μία τιμωρία απέναντι στο Πεκίνο για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρόκειται δηλαδή για μία κατευθυνόμενη από την αμερικανική κυβέρνηση προσπάθεια απεξάρτησης της αμερικανικής παραγωγής και αλυσίδας προσφοράς από την Κίνα, με μεταφορά της σε άλλες, πιο φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Πιέσεις στις τιμές άσκησαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ευρωζώνη και Ασία για το μήνα Απρίλιο.

Ωστόσο, οι τιμές κατάφεραν να «μαζέψουν» τις αρχικές τους απώλειες, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι περιμένει πρόοδο από την Κίνα στην εμπορική συμφωνία της με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι αναμένει ανάκαμψη στις αγορές πετρελαίου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να βρει περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")