Motor Oil: Σύντομα η Υλοποίηση της Επένδυσης 200 εκατ. ευρώ

Εντός του Δεκεμβρίου, άνευ απροόπτου, ξεκινά η Motor Oil την κατασκευή της δεύτερης μονάδας διύλισης αργού πετρελαίου -επένδυση 200 εκατ. ευρώ, με την οποία θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 25%, χάρη στην επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, που προκήρυξε η εταιρεία τον περασμένο Μάιο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετ, 28 Νοεμβρίου 2007 - 23:54

Θετική προβλέπεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, και η πορεία των μεγεθών για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, σε σύγκριση με την παρελθούσα, και η εταιρεία γνωστοποιεί ότι θα προβεί στη διανομή προμερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2007, με ημερομηνία καταβολής τη 12η Δεκεμβρίου. (Δικαιούχοι είναι οι κύριοι μετοχών της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 3ης Δεκεμβρίου 2007).

Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα διύλισης αργού πετρελαίου, με την ολοκλήρωσή της -εντός του 2010-, η εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση της παραγωγής της από τα σημερινά 7,2 εκατ. μετρικούς τόνους, σε 9 εκατ., καθώς θα είναι δυναμικότητας 60.000 βαρελιών ημερησίως, αλλά και σε σημαντική μείωση κόστους, καθώς θα σημάνει το μηδενισμό των εισαγωγών μαζούτ που πραγματοποιεί σήμερα για να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της.

Παράλληλα, δε, ενισχύει περαιτέρω την ήδη ισχυρή τεχνολογική της πρωτοπορία και τον υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας (Nelson Complexity Index) -στην οποία έχει συμβάλει δραστικά η επένδυση του «Hydrocracker» (επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ)- καθώς επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή καυσίμων υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο εννεάμηνο του 2007, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 5,9 εκατ. μετρικούς τόνους, ο κύκλος εργασιών σε 2,5 δισ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη σε 163 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 123,2 εκατ. ευρώ, έναντι προ φόρων κερδών 190 εκατ. ευρώ και μετά φόρων (καθαρά) κερδών 127 εκατ. ευρώ του συνόλου της χρήσης 2006.

Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ο κ. Τζαννετάκης εξέφρασε αισιοδοξία για βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2006, χρονιά κατά την οποία το τελευταίο τρίμηνο είχε μηδενική συνεισφορά στην κερδοφορία της εταιρείας και «έκλεισε» με την κερδοφορία που είχε καταγραφεί στο εννεάμηνο.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 27/11/2007)