Η ΔΕΗ και η Πικρή Γεύση του Business Plan

Οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΔΕΗ φαίνεται ότι έχουν ικανοποιήσει εν πολλοίς την αγορά. Και αυτό είναι εμφανές στην πορεία της τιμή της μετοχής προσφάτως. Οι προτάσεις για αύξηση των τιμολογίων, όπως και καίρια θέματα για το μέλλον της επιχείρησης τουλάχιστον είναι σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές προς την σωστή κατεύθυνση.
Τετ, 28 Νοεμβρίου 2007 - 03:40
Οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΔΕΗ φαίνεται ότι έχουν ικανοποιήσει εν πολλοίς την αγορά. Και αυτό είναι εμφανές στην πορεία της τιμή της μετοχής προσφάτως.

Οι προτάσεις για αύξηση των τιμολογίων, όπως και καίρια θέματα για το μέλλον της επιχείρησης τουλάχιστον είναι σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Citigroup σε έκθεση της αναβαθμίζει την μετοχή και αυξάνει την τιμή στόχο στα 25 ευρώ από 18.5. Ίσως όμως πιο ενδεικτικός είναι τίτλος της εν λόγω έκθεσης "Ηρθε η ώρα της κυβέρνησης να μας πει πόσο τελικά κοστίζει η επιχείρηση- Now it is up to the government to say how much PPC is worth."

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της χώρας βίωσε την τελευταία διετία την απόλυτη παρακμή- με το αυξανόμενο κόστος αγοράς της ενέργειας, το υψηλά της λειτουργικά κόστη και τις διοικήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η φτηνή ενέργεια σίγουρα μπορεί να είναι ένα μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής- και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να το χρησιμοποιούν αναλόγως. Το θέμα όμως είναι ότι η Επιχείρηση είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν μπορεί να αποφασίζει το κράτος αποκλειστικά για το μέλλον της. Από την άλλη, το κράτος στοιβάζει στη ΔΕΗ τα χρέη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τα γνωστά PSOs ενώ παράλληλα περιμένει η Επιχείρηση να προχωρήσει σε καίριες επενδύσεις.

Παρά τον θετικό αντίκτυπο του business plan, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί- γιατί επισημαίνουν το πολιτικό ρίσκο που μπορεί να έχει η απόφαση της διοίκησης να αυξήσει τα τιμολόγια κατά 22% την επόμενη τριετία-εξάλλου ο ορίζοντας δεν είναι και βραχυπρόθεσμος.

Πρέπει να κατανοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την εφαρμογή του business plan όχι μόνο για την επιβίωση της Επιχείρησης σε μια απελευθερωμένη αγορά αλλά και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Απαιτούνται άμεσα νέες μονάδες παραγωγής και αναβάθμιση του δικτύου διανομής, και η ΔΕΗ δεν διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για να προβεί σε τέτοιες επενδύσεις.

Ίσως το σχόλιο της National Securities -του χρηματιστηριακού βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας- να είναι το πλέον εύστοχο- ότι η όλη προσπάθεια της ΔΕΗ αφήνει στο τέλος μια πικρή γεύση καθώς σημαντικές αποφάσεις δεν εξαρτώνται από την ίδια την Επιχείρηση.