ΟΠΕΚ: Μικρά τα Περιθώρια Αύξησης της Ημερήσιας Παραγωγής Πετρελαίου

Μικρά έως και ανύπαρκτα είναι τα περιθώρια για μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους του ΟΠΕΚ σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των κρατών–μελών, μια απόφαση που όμως θα ήταν καλοδεχούμενη από την διεθνή οικονομία, καθώς η τιμή του έχει ενισχυθεί κατά 37% και άνω από τις αρχές του έτους.
Του Ζ. Ζολωτα- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πεμ, 29 Νοεμβρίου 2007 - 00:25


Μικρά έως και ανύπαρκτα είναι τα περιθώρια για μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους του ΟΠΕΚ σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των κρατών–μελών, μια απόφαση που όμως θα ήταν καλοδεχούμενη από την διεθνή οικονομία, καθώς η τιμή του έχει ενισχυθεί κατά 37% και άνω από τις αρχές του έτους. Χθες, ωστόσο, υποχώρησε κατά 2% και πλέον μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για μια μικρότερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, κατευνάζοντας τις ανησυχίες για μια ανεπάρκεια της προσφοράς στην οικονομία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο.


Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ τόνισε πως δεν σχεδιάζεται καμία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στην επικείμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ, δρομολογημένη για τις 5 Δεκεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι. Ο Σόκρι Γκάνεμ, επικεφαλής των πετρελαϊκών υποθέσεων της Λιβύης, εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για μια αύξηση της παραγωγής γιατί ο ΟΠΕΚ ικανοποιεί πλήρως τη ζήτηση». Πληροφορίες, όμως, μαρτυρούν ότι εξετάζεται μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, λόγω της ανησυχίας πως το υψηλό κόστος ενέργειας θα επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία.


Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου κυμαινόταν χθες το βράδυ στα 92 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 91,02 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του διαμορφώνονταν στα 91,02 δολάρια το βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας μια πτώση της τάξεως του 1,50 δολαρίου. Αν και η χθεσινή πτώση έδωσε μια ανάσα στις ενεργοβόρες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι από τα τέλη του Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα των 90 δολαρίων, το βαρέλι.