Πτωτικές Πιέσεις στην Τιμή του Αργού

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συνεχίστηκε και χθες, με τη μικρότερη του προβλεπόμενου πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ να ασκεί πτωτικές πιέσεις. Το αργό είχε διαμορφωθεί κοντά στα 92 δολάρια χθες το απόγευμα, χαμηλότερα κατά 2,5%, ακολουθώντας την πορεία διόρθωσης που είχε ξεκινήσει από προχθές.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πεμ, 29 Νοεμβρίου 2007 - 05:45


Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συνεχίστηκε και χθες, με τη μικρότερη του προβλεπόμενου πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ να ασκεί πτωτικές πιέσεις. Το αργό είχε διαμορφωθεί κοντά στα 92 δολάρια χθες το απόγευμα, χαμηλότερα κατά 2,5%, ακολουθώντας την πορεία διόρθωσης που είχε ξεκινήσει από προχθές. Οι εκτιμήσεις πως ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του στη σύνοδο του Αμπού Ντάμπι στις 5 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ την Τρίτη, συνέβαλαν στην πτώση της τιμής κατά 3 δολάρια την ίδια ημέρα. Συνεπώς, η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6 δολάρια από το υψηλότερο ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, στα 99,28 δολάρια.
Η Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 400.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τη μείωσή τους κατά 900.000 βαρέλια.


Βενζίνη


Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 600.000, ενώ και τα αποθέματα στο Cushing, το σημείο προσφοράς συμβολαίων αργού ΝΥΜΕΧ, ήταν αυξημένα κατά 600.000 βαρέλια.

 
Οι εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει αύξηση της παραγωγής του επηρεάζουν μεν τις αγορές, πλην όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική, με τον υπουργό Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Αλί Αλ-Ναϊμι, να επαναλαμβάνει χθες την άποψη πως η διεθνής αγορά πετρελαίου είναι «υγιής», και πως οι τιμές έχουν ξεφύγει του ελέγχου του ΟΠΕΚ.


Αυτό δεν εμπόδισε Άραβες αξιωματούχους να μιλήσουν για τον κίνδυνο η τιμή να φθάσει τα 100 δολάρια -ένας «κίνδυνος» που θα προκαλούσε ανισορροπία στην ευαίσθητη σχέση προσφοράς - ζήτησης.