Παραγωγή και Αποθήκευση Ενέργειας – Το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία

Παραγωγή και Αποθήκευση Ενέργειας – Το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία
energia.gr
Σαβ, 16 Μαΐου 2020 - 12:00

Βασική παράμετρος του δρομολογούμενου ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας αποτελεί η αποθήκευση ενέργειας. Το σχετικό ενδιαφέρον των θεσμικών φορέων αλλά και των παραγόντων της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα απέδειξε, άλλωστε, και η διοργάνωση ημερίδας χθες, 15 Μαΐου, από τη ΡΑΕ με θέμα «Μελέτη για τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων διείσδυσης ΑΠΕ της Ελλάδας»

Στο πλαίσιο αυτό, το energia.gr αναδημοσιεύει διπλωματική εργασία που πραγματεύεται την «Παραγωγή και Αποθήκευση Ενέργειας με τη Μέθοδο της Αντλησιοταμίευσης – Σύστημα Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας», έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στην χώρα μας. θέλοντας να αναδείξει και το αυξανόμενο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για την εν λόγω θεματική.

Η εν λόγω εργασία, του κ. Λεωνίδα Αναστασόπουλου, εγκρίθηκε εφέτος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτριο Μπαργιώτα.

Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας ώστε να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα της ανάπτυξης των μεθόδων αυτών. Στην αρχή αναλύονται οι τρόποι παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Εξαιτίας του περιβαλλοντικού προβλήματος, οι ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια αυξάνουν ραγδαία το ποσοστό τους στο ενεργειακό ισοζύγιο και η λειτουργία τους απαιτεί συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για την σταθεροποίηση του δικτύου αλλά και για την λειτουργία των αυτόνομων συστημάτων. Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες, μέσω πεπιεσμένου αέρα, την αποθήκευση με σφονδύλους και κυψέλες καυσίμου αλλά και από υπερπυκνωτές και την υπεραγώγιμη μαγνητική αποθήκευση ενέργειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μελέτης επικεντρώνεται στην μέθοδο αποθήκευσης με αντλησιοταμιευτικά έργα με έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αντλησιοταμίευσης καθώς και στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου.

Τέλος, παρουσιάζεται το έργο Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο σύστημααποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, βλ. στη στήλη «Ενεργειακές Μελέτες»