Εκρηξη Aγωγού στις ΗΠΑ Eκτόξευσε την Tιμή του «Mαύρου Xρυσού»

Μεγάλες διακυμάνσεις σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου, που αρχικά εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από τέσσερα δολάρια το βαρέλι, όταν έκλεισε εξαιτίας έκρηξης ο αγωγός που μεταφέρει αργό από τον Καναδά σε αμερικανικά διυλιστήρια.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρ, 30 Νοεμβρίου 2007 - 00:43


Μεγάλες διακυμάνσεις σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου, που αρχικά εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από τέσσερα δολάρια το βαρέλι, όταν έκλεισε εξαιτίας έκρηξης ο αγωγός που μεταφέρει αργό από τον Καναδά σε αμερικανικά διυλιστήρια. Η τιμή του αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε έτσι αρχικά στα 95,17 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργά το βράδυ στα 91,38. Σε ό,τι αφορά το Brent, έφθασε αρχικά στα 92,82 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργά το βράδυ στα 90,03. Στη διάρκεια της ημέρας το αργό είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 90,84 και το Brent στα 89,92. Εξαιτίας της έκρηξης έκλεισαν τέσσερις αγωγοί που διοχετεύουν σε αμερικανικά διυλιστήρια περί το 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ατύχημα έπληξε το 20% των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου και αντέστρεψε την πρόσφατη πτωτική πορεία στην οποία είχαν εισέλθει τελευταία οι τιμές του πετρελαίου. Αναλυτές του κλάδου, μάλιστα, προέβλεπαν ότι ο αντίκτυπος του ατυχήματος θα είναι η επαναφορά της τιμής του πετρελαίου στην ιλιγγιώδη πορεία προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια λειτουργούσαν στο 89,4% της παραγωγικής τους δυνατότητας, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από την εβδομάδα που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύντομα, άλλωστε, αποκαταστάθηκε η λειτουργία των δύο από τους τέσσερις αγωγούς και τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που είχε προκληθεί από την έκρηξη. Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού παραμένουν σε επίπεδα κατά 2,9% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας μολονότι το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν κατά 452.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα υποχωρώντας στα 313,2 εκατομμύρια βαρέλια.


Ενίσχυση δολαρίου


Στο μεταξύ, το δολάριο ενισχύθηκε χθες έναντι του ευρώ εν αναμονή ομιλίας του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, αλλά και χάρη στα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και παρουσιάζουν μια πιο ενθαρρυντική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Στις αρχές της συνεδρίασης στην ευρωπαϊκή αγορά το ευρώ υποχώρησε στα 1,4758 δολάρια από το 1,4836 που ήταν το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Κι ενώ η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ σημείωσε τους ταχύτερους ρυθμούς της τετραετίας το τρίτο τρίμηνο, αναλυτές συναλλάγματος επιμένουν ότι κινητήριος δύναμη για την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος ήταν η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων.