Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και ο δημοσιογράφος Κώστας Δεληγιάννης, το αίτημα απεστάλη από το ΥΠΕΝ την περασμένη Παρασκευή, εκκινώντας έτσι τη διαδικασία έγκρισης από τις Βρυξέλλες, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ από την εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία καθίσταται απαραίτητη με τη δρομολογημένη κατακόρυφη αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. Η μονάδα της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), ενώ είναι πλήρως ώριμη αδειοδοτικά και μελετητικά. Η διάρκεια κατασκευής της υπολογίζεται σε τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας περί τις 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση λειτουργίας θα απασχολεί 100 άτομα. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα έργα έχουν πολύ υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία (άνω του 70%), κάτι που σημαίνει πως η υλοποίηση της μονάδας θα συνδράμει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Την υποβολή του αιτήματος είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Θωμάς, κατά τον χαιρετισμό του στην τηλε-ημερίδα της ΡΑΕ για την παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ, με αντικείμενο τα συστήματα κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μαζί με τις μπαταρίες, η αντλησιοταμίευση αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη τεχνολογία κεντρικής αποθήκευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ και να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα από επικουρικές υπηρεσίες στο σύστημα.
Τα παραπάνω οφέλη εξηγούν γιατί η μονάδα της Αμφιλοχίας είναι ενταγμένη στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. από το 2013, στην οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρικές υποδομές που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2, στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας. Το έργο έχει συμπεριληφθεί επίσης στον κατάλογο των έργων Γιούνκερ, ενώ λόγω του διευρωπαϊκού χαρακτήρα του, οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες, με υψομετρική απόσταση μεταξύ τους. Η διαφορά τους από τους συμβατικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα (εξ ου και το όνομα της τεχνολογίας).
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο. Στην περίπτωση της μονάδας στην Αμφιλοχία, προβλέπονται δύο ανεξάρτητοι άνω ταμιευτήρες («Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος»), ενώ ως κάτω ταμιευτήρας θα αξιοποιείται η υπάρχουσα τεχνητή λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.