Πετρέλαιο: Κάτω από τα 90 δολ./βαρέλι το αργό

Κάτω από τα 90 δολ./βαρέλι -για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα- έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, εν μέσω εκτιμήσεων πως ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει νέα αύξηση της παραγωγής του εντός της εβδομάδας, αλλά και ανησυχιών πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δευ, 3 Δεκεμβρίου 2007 - 00:42


Κάτω από τα 90 δολ./βαρέλι -για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα- έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, εν μέσω εκτιμήσεων πως ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει νέα αύξηση της παραγωγής του εντός της εβδομάδας, αλλά και ανησυχιών πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. Αναλυτές δήλωναν, ωστόσο, χθες, ότι η ίδια η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολ. μόνον στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας καθιστά αμφίβολη μια απόφαση του καρτέλ για αύξηση της παραγωγής στη σύνοδο της Τετάρτης στο Αμπού Ντάμπι. Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι πηγές της αγοράς μιλούσαν για επικείμενη αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Πλην όμως, η αύξηση κάθε άλλο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς πολλές χώρες αντιτίθενται σε αυτήν την ιδέα, ενώ ακόμη και η Σαουδική Αραβία έστελνε χθες «μεικτά μηνύματα».


Προσφορά


Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί πως ύστερα από τον χειμώνα η ζήτηση θα πέσει κάθετα.


Ο de facto αρχηγός του καρτέλ, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναϊμι, είπε μεν χθες ότι η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους και για τις αρχές του 2008 θα είναι «καλή», υποστηρίζοντας, όμως, την ίδια ώρα πως τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές είναι «αρκετά».


Σε μια ιστορική κίνηση των ΗΠΑ να περιορίσουν την κατανάλωση βενζίνης και τις εκπομπές καυσαερίων, το Κογκρέσο αποφάσισε να θέσει χιλιομετρικούς περιορισμούς για κάθε τύπο αυτοκινήτου, ώστε να επιτευχθεί ο μέσος όρος κατανάλωσης 35 μιλίων /γαλόνι.