Με το Bλέμμα στο Μπαλί

Το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες στο Μπαλί, όπου ξεκίνησε σήμερα η πολυαναμενόμενη σύνοδος για το κλίμα.
Δευ, 3 Δεκεμβρίου 2007 - 01:42

Το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες στο Μπαλί, όπου ξεκίνησε σήμερα η πολυαναμενόμενη σύνοδος για το κλίμα. Εκπρόσωποι από 190 συνολικά χώρες και περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις και οργανισμούς συναντήθηκαν την Κυριακή στο δημοφιλές θέρετρο της Ινδονησίας με ένα και μοναδικό στόχο: Την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας αναφορικά με το γενικό πλαίσιο που θα διέπει το σχέδιο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, το οποίο θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 2012 και έπειτα.

Η ανάγκη για την επίτευξη μιας συμφωνίας κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, σε μια περίοδο κατά την οποία ο αντίκτυπος των κλιματικών αλλαγών έχει καταστεί κάτι παραπάνω από εμφανής. Τα κύματα καυσώνων που πλήττουν πλέον όλο και περισσότερες χώρες, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν, η ξηρασία και η διαρκώς αυξανόμενη στάθμη των θαλασσών, λόγω των λιώσιμων των πάγων της Αρκτικής, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τη νέα αυτή πραγματικότητα.

Αν και η σύνοδος του Μπαλί δεν πρόκειται να καταλήξει σε κάποιο «απτό» αποτέλεσμα – δεδομένου ότι στην ουσία θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις επί μελλοντικών διαπραγματεύσεων – εντούτοις θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στον δρόμο για την αναζήτηση του διαδόχου του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Το οποίο, παρά τις καλές προθέσεις του, δεν κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει τους στόχους που ευαγγελιζόταν, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις χώρες που το υπέγραψαν μόνο τέσσερις – οι Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Βρετανία – κατάφεραν να μειώσουν στην πραγματικότητα τις ρυπογόνες εκπομπές τους.

Το διακύβευμα του Μπαλί δεν έγκειται στο να συμφωνηθεί η ανάγκη ανάληψης άμεσων μέτρων. Αυτή θεωρείται πλέον αυτονόητη. Το ζητούμενο είναι αφενός να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, αφετέρου να διασφαλιστεί πάσει θυσία η συμμετοχή ΗΠΑ, Κίνας και Αυστραλίας στο νέο σχέδιο. Διαφορετικά, θα έχει την ίδια μοίρα με το σχέδιο το οποίο διαδέχτηκε.

Μέχρι στιγμής, οι τρεις μεγαλύτερες εκπομπείς αερίων του θερμοκηπίου φαίνονται διατεθειμένες να συναινέσουν, εξακολουθώντας πάντως να πετούν η μία το «μπαλάκι» στην άλλη και να ζητούν – όχι άδικα βεβαίως – να μην αποκλειστεί καμία χώρα από τις δεσμεύσεις ως προς τα όρια των εκπομπών. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι η στάση που θα κρατήσουν όλες οι πλευρές όχι μόνο τις επόμενες ημέρες αλλά και στην πορεία, μέχρι τη επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας, το 2009. Ας ελπίσουμε ότι οι προσευχές στις οποίες έχουν επιδοθεί οι Hindu τις τελευταίες εβδομάδες, στο Μπαλί, θα εισακουστούν!