Στη μεγαλύτερη δανειακή σύμβαση μετά από αυτή για το πρότζεκτ του Ελληνικού προχωρά η Eurobank, καθώς πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ το έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, το οποίο θα υλοποιήσει η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, «Αριάνδη Interconnection»

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το euro2day και η δημοσιογράφος Αναστασία Παπαϊωάννου, η σχετική δανειακή σύμβαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Τονίζεται, μάλιστα, ότι αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία τόσο για τη Eurobank, καθώς το επενδυτικό έργο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ προσφέρει μια σειρά από συνέργειες, όσο και για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς το δάνειο συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ευνοϊκούς όρους. Οι πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει ο ΑΔΜΗΕ με τη Eurobank είναι τα εξής:

- Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας.

- Το επιτόκιο κλιμακώνεται ως εξής: 2,2% για τα πρώτα 3 έτη, 2% για τα 3 επόμενα και 1,8% για τα 4 τελευταία.

- Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά, αφού δηλαδή προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέλθουν κατά 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 200 εκατ. ευρώ από την πλευρά της εταιρείας Αριάνδη Interconnection, τα οποία προέρχονται από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το επενδυτικό έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα επενδυτικά εγχειρήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η υλοποίησή του θα μεταφέρει οφέλη και στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της κατάργησης της χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Το σύνολο της χρέωσης για τους καταναλωτές ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 εκατ. ευρώ και με την ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης, ο λογαριασμός θα περιοριστεί στο μισό.