Στο Ναδίρ Πέντε Εβδομάδων το Πετρέλαιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων και πλέον υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας εντός του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, στο πλαίσιο της αυριανής συνόδου των υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ στο Αμπού Ντάμπι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2007 - 00:36


Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων και πλέον υποχώρησαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας εντός του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, στο πλαίσιο της αυριανής συνόδου των υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ στο Αμπού Ντάμπι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού έπεσε ως και στα 87,47 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά μετά τις 24 Οκτωβρίου, ενώ σε επίπεδα οριακά άνω των 87 δολαρίων κινούνταν εκείνη του Βrent στην αγορά του Λονδίνου. Ούτως ή άλλως, πάντως, οι πιθανότητες ήταν ήδη πριν από χθες περιορισμένες. Ο ΟΠΕΚ, υπεύθυνος περίπου για το 40% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, έχει επανειλημμένως εκφράσει φόβους ότι τυχόν αύξηση της παραγωγής θα τροφοδοτήσει με πλεονάζουσες ποσότητες την αγορά, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών από το ιστορικό ρεκόρ των 99,29 δολαρίων, που καταγράφηκε στις 21 Νοεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές κατέγραψαν πτώση 9,47 δολαρίων το βαρέλι, ήτοι τη μεγαλύτερη ονομαστική εβδομαδιαία πτώση στην ιστορία τους, κάτι στο οποίο συνέβαλαν η προοπτική αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, οι φόβοι περί οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ και η ανάκαμψη του δολαρίου. Υπενθυμίζεται πως το ως πρόσφατα ασθενές αμερικανικό νόμισμα πυροδότησε άνοδο των τιμών κατά 40% από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διατήρηση των ποσοστώσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ στα σημερινά επίπεδα δεν αποκλείεται να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου ξανά στα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ του, ίσως μάλιστα και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά στα χρονικά. Οπως εκτιμάται, η αυριανή απόφαση θα κριθεί από την υπ’ αριθμόν 1 πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, Σαουδική Αραβία, η οποία είναι το μοναδικό μέλος του καρτέλ που διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα. Βάσει αυτής της άποψης, «η κατάρρευση των τιμών την περασμένη εβδομάδα ίσως αποδυναμώσει τα κίνητρα του Ριάντ για νέα αύξηση της παραγωγής». Ωστόσο, «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το καρτέλ αιφνιδίασε τους πάντες υιοθετώντας αύξηση 500.000 βαρελιών ημερησίως στη σύνοδο της 11ης Σεπτεμβρίου».


Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ-Ναΐμι, τόνιζε χθες ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για πιθανή αύξηση της παραγωγής. Ο ίδιος επέμενε την περασμένη εβδομάδα και για πολλοστή φορά ότι οι παγκόσμιες πετρελαιαγορές διαθέτουν αρκετή προσφορά και πως οι υψηλές τιμές δεν αντικατοπτρίζουν ορθώς το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.