Στα πλεονεκτήματα της Mytilineos, μεταξύ των οποίων η ρευστότητα και οι γραμμές χρηματοδότησης, εστίασε η διοίκηση της εταιρείας, τονίζοντας την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου ο όμιλος να ανταποκριθεί στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία και την αγορά. 

 

 

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, «η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι κάνουμε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες για να πλησιάσουμε το 2020 υπό πολλές αιρέσεις τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019».

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η πανδημία του Covid-19 είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα, άλλαξε τον κόσμο και έφερε ανακατατάξεις στις πολιτικές, στις προτεραιότητες, στις νοοτροπίες, στις απόψεις, στα οικονομικά υποδείγματα. Όπως τονίστηκε, η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρώτη φάση αυτής της πρόκλησης ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αυτά που έπονται, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση. Μπροστά σε αυτό το γεγονός, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Και τόνισε πως όλες οι δομές της Mytilineos επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόστηκαν πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία του ομίλου. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της εταιρείας ανά τον κόσμο «κατέβασαν» τους διακόπτες, η Μytilineos εξασφάλισε την αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής της.

Εστιάζοντας στα κομβικά σημεία του 2019, ο πρόεδρος της Mytilineos επεσήμανε τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο αποδοτικά στην Ευρώπη. Τόνισε, επίσης, την έκδοση του ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35% ξένων επενδυτών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, και με επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση.

Επιπλέον, στο φυσικό αέριο η Mytilineos πέτυχε μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας τη ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 - η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο. Η Protergia ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες, οδεύοντας προς τους 250.000. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, την απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις πέντε ηπείρους, την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ και την ενίσχυση της παραγωγής αλουμινίου και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης του ομίλου, καθώς και την ένταξη του τομέα μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος παραγωγής και μεταποίησης.

Τα μεγέθη

Ο κύκλος εργασιών το 2019 ξεπέρασε το ορόσημο των 2 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σημείωσαν αύξηση 2,6% και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 421 εκατ. ευρώ, έναντι 443 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο τομέας μεταλλουργίας, παρά τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, συνέχισε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του με τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου. Ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΤΣ) στη χονδρεμπορική αγορά. Ο τομέας ολοκληρωμένων έργων και υποδομών σημείωσε χαμηλή απόδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου του. Τέλος, στον τομέα διεθνούς ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 η εκτέλεση των έργων.

(Από τη Ναυτεμπορική)