Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,38%), μετά το νέο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», η Ελλάδα προχωρά σε νέα έξοδο στις αγορές, με ένα 10ετές ομόλογο (με ωρίμανση τον Ιούνιο 2030).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει πρόσφατα την εν λόγω έκδοση, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan έχουν οριστεί ανάδοχοι της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αναμένεται σήμερα ενώ στόχος είναι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας