Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο, προχωρούν σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα προηγηθεί των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, περί ώρα 13:20.

 Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Και με Αίγυπτο

Παράλληλα, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ΣΚΑΪ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Σχετικά με την επικείμενη συμφωνία με την Ιταλία η κ. Πελώνη έκανε λόγο για "μια πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα", και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη".

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και εκτίμησε ότι οφείλεται σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της γειτονικής χώρας.

Εδω αξιζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Αιγύπτου είναι πιο σύνθετη από αυτή της Ιταλίας, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.