Τεκτονικές μετατοπίσεις στις διοικήσεις των ελληνικών λιμανιών, καθώς και στις αποκρατικοποιήσεις όσων έχουν παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, προκαλεί η αποχώρηση του Αθανάσιου Λιάγκου από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πρόσωπο του Αθ. Λιάγκου, ο οποίος πιστώνεται από την αγορά την ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας των 10 περιφερειακών λιμένων και τις δύσκολες αποκρατικοποιήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, εξασφαλίστηκε η συναίνεση όλων των μετόχων πλειοψηφίας του ΟΛΘ προκειμένου να προταθεί στη γενική συνέλευση της εισηγμένης ως νέος εκτελεστικός πρόεδρος.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Σωτήριος Θεοφάνης έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του και συμφώνησε να αποχωρήσει από την εκτελεστική διοίκηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ. Η αποχώρηση Θεοφάνη, στον οποίο καταλογίζεται η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του λιμανιού και η ευρύτερη επενδυτική και εμπορική στρατηγική των πρώτων ετών, έγινε με συναινετικό τρόπο, αναφέρουν πηγές από τη συμπρωτεύουσα.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου την οποία επίσης κατέχει ο Σ. Θεοφάνης αναμένεται να αναλάβει ο Ιταλός γενικός διευθυντής του ΟΛΘ. Βασικός μέτοχος του ΟΛΘ είναι η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), η οποία κατέχει το 67% της εισηγμένης. Η SEGT έχει τρεις μετόχους: το επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) το οποίο κατέχει το 47% της SEGT, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link (στην οποία συμμετέχει και η China Merchants), η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη, με ποσοστό 20% αλλά και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε περίπτωση που οι άλλοι δύο μέτοχοι αποφασίσουν να πουλήσουν συμμετοχές τους.

Η μετακίνηση του Αθανασίου Λιάγκου στη συμπρωτεύουσα, πάντως, δημιουργεί ένα κενό στον ΟΛΠ, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετείχε, ενώ παράλληλα είχε και τη θέση του συμβούλου διοίκησης. Εκ των πραγμάτων, το κενό αναμένεται να καλύψει ο ένας εκ των τεσσάρων αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων του ΟΛΠ (αλλά ο μόνος Ελληνας) Αγγελος Καρακώστας. Στο ΤΑΙΠΕΔ τη θέση του project manager για τα λιμάνια που κατείχε μέχρι την Παρασκευή ο Αθ. Λιάγκος αναμένεται de facto να καλύψει ο Χάρης Καραμανέας, στέλεχος και ο ίδιος της ομάδας Ποσειδών, όπως λέγεται εδώ και επτά χρόνια η διεύθυνση αυτή του Ταμείου που ασχολείται με τα λιμάνια. Ο Χ. Καραμανέας είναι ήδη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, ενώ στη θέση του Λιάγκου στο Δ.Σ. του ΟΛΠ το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να τοποθετήσει τρίτο άτομο εμπιστοσύνης, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο διά του ΤΑΙΠΕΔ διορίζει τρία άτομα στο Δ.Σ., το ένα εκ των οποίων σήμερα είναι ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης.

Οι ανακατατάξεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς επίκειται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ενδεχομένως και της Καβάλας. Για την Αλεξανδρούπολη έχει εκδηλωθεί εντονότατο και σοβαρό αμερικανικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα έχει χαιρετίσει επανειλημμένως και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ. Την αποκρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να «τρέξει» ο Χ. Καραμανέας σε συνεργασία με την αρμόδια Chief Investment Officer του Ταμείου Σόνια Μπαμπίλη. 

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")