Τον δρόμο για τη συνάρτηση των ποσών που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βελτίωσης της απόδοσής του ανοίγει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου και απαιτούμενου εσόδου. Πιο συγκεκριμένα, η μεθοδολογία, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου, συναρτά τα έσοδα του Διαχειριστή από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τον περιορισμό των ρευματοκλοπών, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών

Παράλληλα, με την πρόταση δίνεται η δυνατότητα για αυξημένη απόδοση για έργα Μείζονος Σημασίας στο δίκτυο διανομής, δηλαδή για επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά οφέλη.

Εκτός από τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού των εσόδων του Διαχειριστή, με το νέο καθεστώς αλλάζει και η συχνότητα έγκρισής τους από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Έτσι, αντί της έγκρισης σε ετήσια βάση, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, πλέον προβλέπονται 4ετείς ρυθμιστικές περίοδοι. Μάλιστα, το διάστημα 2021-2024 καθορίζεται ως πρώτη Ρυθμιστική Περίοδος εφαρμογής του νέου καθεστώτος, ενώ η δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 θα αποτελέσει την τετραετία πλήρους μετάβασης στη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου.

Επιτακτική ανάγκη

Η αναμόρφωση του καθεστώτος υπολογισμού και έγκρισης των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ κατέστη επιτακτική εν όψει της επικείμενης μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή, με την εκχώρηση έως και του 49% των μετοχών του. Βασικός λόγος είναι ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί για τους υποψήφιους επενδυτές μακροχρόνια ρυθμιστική «ορατότητα», ώστε να διαμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και, κατά συνέπεια, τις προσφορές τους. Επίσης, εν όψει της «εισόδου» επενδυτή μειοψηφίας στον ΔΕΔΔΗΕ, ήταν σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα συνδέει τα έσοδα με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Διαχειριστή, έναντι της σημερινής μεθοδολογίας η οποία εστιάζει στην κάλυψη του κόστους του.

Έτσι, για τη μείωση του λειτουργικού κόστους ορίζεται ένας μηχανισμός κινήτρου, ο οποίος αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι αφενός ο ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγχόμενων λειτουργικών δαπανών του και αφετέρου οι χρήστες επωφελούνται από τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Ως προς τον περιορισμό των ρευματοκλοπών, παρέχεται οικονομικό κίνητρο στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μείωση των απωλειών ενέργειας σε οικονομικά αποτελεσματικά επίπεδα, με τον πλέον οικονομικό τρόπο, αλλά και τη διατήρηση των απωλειών στα επίπεδα αυτά. Τέλος, εισάγεται ως τρίτο οικονομικό κίνητρο για τον Διαχειριστή η βελτίωση της ποιότητας, μέσω ορίων ολικής απόδοσης για τον δείκτη SAIDI.

(από την εφημερλιδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")