Κάτω από τα 88 δολάρια έπεσε το πετρέλαιο

Εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ για την παραγωγή – Γκρίνια στις πετρελαϊκές, με πρωταγωνίστρια την Exxon
ΣΟΦΙΑ ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 5 Δεκεμβρίου 2007 - 00:33


Κλειστά κρατούσε έως αργά χθες τα χαρτιά του ο ΟΠΕΚ σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για αύξηση της παραγωγής, στο πλαίσιο της συνόδου στο Αμπού Ντάμπι. Οι μεγάλες παραγωγοί χώρες του καρτέλ άφηναν ανοιχτές όλες τις πιθανότητες, επιμένοντας ωστόσο ότι η προσφορά ήδη επαρκεί για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, με τη Βενεζουέλα και το Ιράν να τάσσονται ένθερμα υπέρ της διατήρησης του πλαφόν ως έχει, στα 27,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι τιμές του πετρελαίου, πάντως, κατέγραψαν νέες απώλειες εν αναμονή των εξελίξεων, με εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης να υποχωρεί περισσότερο από 1,70 δολάρια και να διαμορφώνεται κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.


Στο πετρελαϊκό «μέτωπο», η χθεσινή εξέλιξη αφορά πάντως την αντίδραση της ΕxxonMobil στις προθέσεις του Καζαχστάν να αυξήσει, μέσω της κρατικής πετρελαϊκής KazMunaiGas (KMG), τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος Κασαγκάν. Ο αμερικανικός κολοσσός κατονομάσθηκε από τον Καζάκο υπουργό Ενέργειας, Σαουάτ Μουνμπάγιεφ, ως μοναδικός «αντιρρησίας» της κοινοπραξίας με επικεφαλής την ιταλική ΕΝΙ.


Το Καζαχστάν έχει κατηγορήσει την κοινοπραξία για αρκετές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικές, καθώς και για υπέρβαση κόστους και καθυστερήσεις στην παραγωγή. Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο ώς τις 20 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν για το μέλλον του Κασαγκάν, του μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος που έχει ανακαλυφθεί από τη δεκαετία του ’60, και του οποίου το κόστος ανάπτυξης έχει πλέον ανέλθει από τα 57 στα 136 δισ. δολάρια. Η KMG δεν έχει διευκρινίσει σε τι ποσοστό συμμετοχής αποσκοπεί, πόσα προτίθεται να πληρώσει και τι μηχανισμούς μεταβίβασης εξετάζει η καζακική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Exxon, από κοινού με την ConocoPhillips, προτίμησαν να αποσυρθούν από τη Βενεζουέλα παρά να ενδώσουν στην απαίτηση του Καράκας για μεγαλύτερο έλεγχο επί των πετρελαϊκών προγραμμάτων.


Η Total, επίσης συμμέτοχος στο Κασαγκάν, συνεχίζει πάντως να διερευνά τις δυνατότητές της. Η γαλλική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία επένδυσης περίπου 1,5 δισ. δολαρίων σε νέο εργοστάσιο πετροχημικών στην Αλγερία. Η συμφωνία συνήφθη με την κρατική Sonatrach, στη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στη χώρα. Η απαιτούμενη επένδυση ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια.


- Η Ουκρανία συμφώνησε να πληρώσει 179,5 δολάρια (122 ευρώ) τα 1.000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου για το 2008, αποσοβώντας τον κίνδυνο επανάληψης μιας κρίσης μεταξύ των δύο χωρών όπως εκείνη πριν από δύο χρόνια.