Τους δύο βασικούς στόχους της φετινής χρονιάς -να διατηρηθεί άθικτο το σκληρό «μαξιλάρι» ρευστότητας των 15,7 δισ. ευρώ, αλλά και να μη γίνει άμεση χρήση του νέου προγράμματος δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- «κλειδώνει» το υπουργείο Οικονομικών μετά τη χθεσινή νέα επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Προσθέτοντας επιπλέον 3 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα και μάλιστα με χαμηλό κόστος δανεισμού, μόλις 1,57%, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βγαίνει εκ νέου σήμερα στις αγορές με έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας προκειμένου να προσθέσει ακόμη 1 δισ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του κράτους. Έτσι, μπαίνουν γερές βάσεις ώστε η χρονιά να κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα ακόμη και άνω των 30-32 δισ. ευρώ.

Μεγάλη η ζήτηση

H τρίτη φετινή έκδοση ελληνικού ομολόγου -και η δεύτερη εν μέσω πανδημίας- γίνεται με το χαμηλότερο κόστος φέτος. Στις 15 Απριλίου, εν μέσω lockdown, δανειστήκαμε 2 δισ. ευρώ με το επταετές ομόλογο και «κουπόνι» 2%. Στις 28 Ιανουαρίου είχαμε εκδώσει 15ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και τότε το κουπόνι είχε διαμορφωθεί στο 1,875% (με το τελικό κόστος δανεισμού να ανέρχεται στο 1,911%). Κατά τη χθεσινή έκδοση το επιτόκιο περιορίστηκε στο 1,57% στη 10ετία και συνιστά ρεκόρ για τη χώρα, αντίστοιχο με αυτό που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2019 (τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,54%). Κατά την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας το επιτόκιο διαμορφωνόταν στο 1,65% με 1,7%. Η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε, όμως, «έσπρωξε» το κόστος δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα, με αποτέλεσμα το μεσημέρι η έκδοση να «κλειδώσει» στο 1,55% (160 μονάδες βάσης συν το Mid Swap που αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό κατά -0,05%). Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,75 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν 2-2,5 δισ. ευρώ.

Με την άντληση 3 δισ. ευρώ ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα δανεισμού, καθώς αυτά τα 3 δισ. έρχονται να προστεθούν στα 2,5 δισ. ευρώ του 15ετούς και στα 2 δισ. ευρώ του 7ετούς. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προέβλεπε ότι θα «σηκώσουμε» περί τα 8 δισ. ευρώ φέτος από τις αγορές. Ο προγραμματισμός αυτός είχε γίνει προ της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κινηθούμε πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου μέσα στο τρέχον έτος. Προφανώς, μια νέα έκδοση δεν θα περιοριστεί μόνο στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον οφέλη

Και η χθεσινή έκδοση δεν έγινε για λόγους «ανάγκης», αλλά προκειμένου να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τις αγορές. Επίσης, με δεδομένο ότι είναι ενεργοποιημένο το «μπαζούκας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά κρατικών τίτλων (μεταξύ των οποίων και των ελληνικών) οι συνθήκες ήταν ιδανικές, καθώς οι επενδυτές έχουν διασφαλισμένη την «έξοδό» τους από τους ελληνικούς τίτλους. Υπό αυτά τα δεδομένα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει εδώ και τώρα στη νέα έκδοση. Τo επιτόκιο του 1,57% ουσιαστικά συνιστά και το δεύτερο ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού στη 10ετία (με απόσταση αναπνοής από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του Οκτωβρίου 2019).

Το χαμηλό κόστος, πέραν από τους προφανείς λόγους -δηλαδή το να μη «φουσκώνει» ο λογαριασμός των τόκων με τους οποίους επιβαρύνεται σε ετήσια βάση η γενική κυβέρνηση- έχει και διαπραγματευτικό όφελος για τη χώρα. Μπορεί αυτή τη στιγμή η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα να μην είναι στην επικαιρότητα λόγω κορονοϊού, ωστόσο πολύ σύντομα η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να καθοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021 και για το 2022. Όσο μικρότερο είναι το κόστος δανεισμού, τόσο καλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Έντοκα 12μηνης διάρκειας

Μετά τη χθεσινή επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στον ΟΔΔΗΧ προσβλέπουν σε μια εξίσου επιτυχημένη έκδοση σήμερα για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ετήσιας διάρκειας. Η χώρα προγραμματίζει να προσθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ στα ταμειακά της διαθέσιμα. Έτσι, με άθροισμα 4 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, απομακρύνεται πλέον ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να χρειαστεί να μπει «χέρι» στο σκληρό «μαξιλάρι» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ. Ειδικά αν δεν ξεσπάσει δεύτερο κύμα πανδημίας, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ταμειακές ανάγκες με:

1. Την επιτυχή έκδοση τριών (που θα γίνουν σίγουρα τέσσερις) εκδόσεων ομολόγων και την άντληση 9-10 δισ. ευρώ από τις αγορές.

2. Την αναστολή της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, η οποία εξασφαλίζει επίσης πρόσθετη ρευστότητα 2 δισ. ευρώ.

3. Την αναστολή του προγράμματος μείωσης της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που επίσης διασφαλίζει πρόσθετη ρευστότητα 5 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος

Μετά και τις νέες κινήσεις (χθες και σήμερα) το δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει φέτος στην περιοχή των 340 δισ. ευρώ (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης), παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019. Το τελικό ποσοστό ως προς το ΑΕΠ ουσιαστικά θα καθοριστεί από την πορεία της οικονομίας. Όσο μικρότερη θα είναι η ύφεση, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται και η αναλογία του ΑΕΠ από το ψυχολογικό όριο του 200%. Στο βασικό σενάριο, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 190%.

«Διεθνής ψήφος εμπιστοσύνης»

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στη φωτογραφία), σχολιάζοντας τη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου. «Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές με επιτυχία. Άντλησε με έκδοση δεκαετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,57%. Επιτόκιο περίπου ίσο αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης τον Οκτώβριο του 2019. Και φυσικά επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας επίσης ως θετικό γεγονός την «ποιότητα» των επενδυτών καθώς, όπως ανέφερε, «η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 10/06/2020)