Δεκαετές Πλάνο Επενδύσεων 1 δισ. από την ΕΥΔΑΠ- Εξετάζεται Επιστροφή Κεφαλαίου Εντός του 2021

Δεκαετές Πλάνο Επενδύσεων 1 δισ. από την ΕΥΔΑΠ- Εξετάζεται Επιστροφή Κεφαλαίου Εντός του 2021
energia.gr
Παρ, 12 Ιουνίου 2020 - 11:17

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τη δεκαετία (έως το 2029) με τις μισές να αφορούν τα πρώτα πέντε χρόνια (2020 - 2024) σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ, με τη διοίκησή της να δηλώνει ότι η συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και τότε θα ξεκαθαρίσει το ακριβές ύψος των πόρων που θα έχει διαθέσιμους τα επόμενα χρόνια για τα έργα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους πιθανότατα το 2021. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία ύδρευσης έχει αποθεματικό 416 εκατ. ευρώ. Για να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το ύψος επιστροφής χρειάζεται να ολοκληρωθεί η επίμαχη συμφωνία με το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι για τη χρήση του 2019 έχει προταθεί μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 40,7% από το αμέσως προηγούμενο και το υψηλότερο ιστορικά.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια ύψους 320 εκατ. ευρώ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένει τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) τέλος του μήνα - αρχές του επομένου. Σημειώνεται σχετικά ότι η συνδρομή του ΤΕΕ ζητήθηκε προκειμένου να αποφασίσει η διοίκηση της εταιρείας αν θα ανοίξει τις οικονομικές προσφορές και των κοινοπραξιών Ιντρακάτ - Τέρνα - Suez και Κωνσταντινίδης - Μυτιληναίος (που απορρίφθηκαν για τυπικού λόγους από την Επιτροπή του διαγωνισμού) εκτός από αυτή των Άκτωρ - ΑΒΑΞ (κοινοπραξία που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί έως σήμερα το ΚΕΛ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα όσα είπαν χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Τόσιος:

Έργα υποδομών

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ (στην πενταετία 2020 - 2024, 0,5 δισ.) αναφέρεται αφού υπολογιστούν οι εκπτώσεις των αναδόχων με την ίδια την εταιρεία να εκτιμά ότι θα συνεισφέρει περίπου το 50% των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Τα υπόλοιπα είναι ΕΣΠΑ με την προοπτική ορισμένα έργα να χρηματοδοτηθούν από την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Τα δίκτυα αποχέτευσης σε Γλυκά Νερά και Παιανία κατασκευάζονται με το ποσοστό απορρόφησης στο 30%. Για τα δίκτυα στον Δήμο Παιανίας η σύμβαση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιούνιο, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα και για το δίκτυο αποχέτευσης θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο. Τα μεγαλύτερα έργα, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, αφορούν την περιοχή της Ραφήνας. Έχουν προκηρυχθεί δύο εργολαβίες για τα δίκτυα, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και για τα δίκτυα στο Πικέρμι εντός διμήνου. Συνολικά θα κατασκευαστούν 1.400 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης. Τα έργα θα επιτρέψουν τη σύνδεση περισσότερων από 400.000 κατοίκων με το δίκτυο της ΕYΔAΠ, αλλά και την άρδευση περισσότερων από 35.000 στρεμμάτων, που αρδεύονται σήμερα τοπικά, με επεξεργασμένο νερό από τα ΚΕΛ.

«Έξυπνοι» υδρομετρητές

Η αντικατάσταση των υδρομετρητών με «έξυπνους» (απευθείας σύνδεση με κεντρικό σύστημα διαχείρισης μέσω του δικτύου κινητής) βρίσκεται στη φάση της μελέτης των προδιαγραφών και εκτός απρόοπτου θα προκηρυχθεί σε έναν χρόνο. Στόχος είναι η αντικατάσταση κάθε χρόνο 100.000 υδρομετρητών με ένα διττό σύστημα που αρχικά θα περιλαμβάνει συμβατικούς μετρητές και σιγά σιγά θα αυξάνεται το ποσοστό των «έξυπνων».

Αδιύλιστο νερό

Η σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υποδομών νέα σύμβαση για το αδιύλιστο νερό και τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου τα προσεχή χρόνια χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ «πολύπλοκη εξίσωση», η οποία πρέπει να λυθεί. Απ’ αυτή τη συμφωνία θα εξαρτηθεί το ποσό που θα καταβάλει η ΕYΔAΠ στο Δημόσιο για την περίοδο 2013 - 2019, αλλά και αυτό που θα πληρώσει τα επόμενα 20 χρόνια. Για τη νέα σύμβαση σύμβουλος της ΕYΔAΠ είναι η Ernst & Young και του Δημοσίου η Kantor. Για τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών να δοθεί έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα η διοίκηση της εταιρείας υποστήριξε πως για να προχωρήσει θα χρειαστούν χρόνια και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει την ανάληψη του έργου και η ΕΥΔΑΠ.

Εκσυγχρονισμός

Το διάστημα αυτό «τρέχει» πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

(Από τη Ναυτεμπορική)