Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Μάιο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η εξάρτηση  τους από το ευρωσύστημα έφθασε τα 28,1 δισ. ευρώ τον Μάιο από 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ελληνικές τράπεζες προσφεύγουν στους μηχανισμούς

με τους οποίους η ΕΚΤ προσφέρει μακροχρόνια ρευστότητα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από το ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 7,6 δισ. ευρω.

Να σημειωθεί πάντως ότι η ρευστότητα αυτή προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το επίτοκιο είναι αρνητικό (-1,0%). Επίσης ο μαζικός αυτός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ κατέστη εφικτός μετά τον Απρίλιο, οπότε η επικεφαλής της Κρ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, οι καταταθέσεις του Δημοσίου σε αυτήν αυξήθηκαν τον Μάιο στα 25 δισ. ευρώ από 24,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 21,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Η αύξηση τον Απρίλιο συνδέεται με την έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ.