ΣΕΕΠΕ: Διαδικασία εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

Η θέση του ΣΕΕΠΕ σχετικά με την εξαγγελθείσα απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Τετ, 5 Δεκεμβρίου 2007 - 04:14

Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την εξαγγελθείσα εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του Πετρελαίου Κίνησης και Θέρμανσης, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) θεωρεί δεοντολογικά απαραίτητο να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι, κατά την άποψή του, τα εξαγγελθέντα μέτρα όσον αφορά την διαδικασία επιστροφής της διαφοράς του ΕΦΚ - με βάση την οποία την όλη διεκπεραίωση αναλαμβάνουν τα πρατήρια, οι έμποροι θέρμανσης και οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών - δεν θα αποτρέψουν το λαθρεμπόριο. Αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως το ενθαρρύνουν κιόλας.

Από την στιγμή που ο τελικός καταναλωτής δεν θα εμπλέκεται στη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ και το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην φθηνή τιμή, ουσιαστικά παραμένει το σημερινό καθεστώς και εξακολουθεί να υπάρχει κίνητρο για λαθρεμπορία.

Επί πλέον, τα μέτρα θα επιβάλλουν στην αγορά αφενός μεν ένα γραφειοκρατικό και ακριβό σύστημα «παρακολούθησης» των τιμολογίων, αφετέρου δε αύξηση κεφαλαίου κίνησης και χρηματοοικονομικού κόστους στον Κλάδο (προκαταβολή υψηλοτέρου ΕΦΚ). Ευνόητο είναι ότι το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή χωρίς να δίνει αποφασιστική λύση στο ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Το μόνο που υπόσχεται το εξαγγελθέν σύστημα είναι η δημιουργία μιας «βάσης δεδομένων» για μελλοντική επανεξέταση/τροποποίηση της διαδικασίας - αλλά δεν χρειάζεται να εξισωθούν οι δασμοί γι’ αυτό.

Επί πλέον ο Κλάδος ποτέ δεν ενημερώθηκε για την τύχη της ήδη δημιουργηθείσας βάσης δεδομένων με τα μέτρα που είχαν ληφθεί – υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών/προμηθευτών - με έναρξη την περίοδο θέρμανσης Οκτωβρίου 2005 και ισχύουν έως και σήμερα.

Επισημαίνομε ότι το εξαγγελθέν σύστημα θα αποτελέσει μία ακόμη πρωτοτυπία της χώρας μας, αφού δεν εφαρμόζεται σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης.

 Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση του ΣΕΕΠΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι η πλήρης εξίσωση φόρων και δασμών στους διαφόρους τύπους πετρελαίων και βενζινών προκειμένου να αφαιρεθεί το κίνητρο για λαθρεμπορία. Η εξίσωση αυτή όμως είχαμε προτείνει να γίνει με διάθεση του Πετρελαίου στην κατανάλωση σε υψηλή τιμή και εν συνεχεία με καταβολή επιδόματος απευθείας στον καταναλωτή.

Ο ΣΕΕΠΕ δεν αποβλέπει σε «πρόσθετα κέρδη», σε «επιδότηση του κράτους», ή σε τυχόν ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. Μόνο κίνητρο της υποβολής προτάσεων εκ μέρους του ΣΕΕΠΕ προς το Δημόσιο ήταν και θα είναι η ανάγκη να λειτουργήσει επί τέλους σωστά και νόμιμα η αγορά καυσίμων στην χώρα μας.