Στον θρόνο... του ΣΕΒ επιστρέφει η βαριά βιομηχανία με έναν εκπρόσωπό της, ο οποίος έχει πετύχει να οδηγήσει μία υπεραιωνόβια επιχείρηση μακριά από τις συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες των εργοστασιαρχών των δεκαετιών του '50 και του '60: στις σύγχρονες απαιτήσεις της τεχνολογίας και φυσικά στην εξωστρέφεια.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, εκ των μετόχων της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, ο οποίος προτάθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ να διαδεχτεί για τα επόμενα δύο χρόνια τον σημερινό πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα (Quest Συμμετοχών). Η εκλογή του αναμένεται μεθαύριο Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιείται η καθιερωμένη γενική συνέλευση του ΣΕΒ με την επιχειρηματική και πολιτική κοινότητα να αναμένει τα πρώτα στίγματα των προθέσεων του. Σε μία εποχή, η οποία ήρθε αναπάντεχα -  αυτή της κρίσης της πανδημίας -, γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες. Στην ίδια εκδήλωση παραδοσιακά θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Η επιλογή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου σηματοδοτεί την έμφαση που πρέπει να δοθεί στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας: στη βιομηχανία, προσαρμοσμένη όμως στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση - δηλαδή στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών της - αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Το βασικό μήνυμα της φετινής γενικής συνέλευσης είναι: «Επιμένουμε. Πετυχαίνουμε. Μαζί». Και είναι προφανώς εμπνευσμένο από την πρόσφατη δοκιμασία που πέρασε η χώρα, όπου απαιτήθηκε η κοινή προσπάθεια όλων για την αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου και μετά την επιτυχή έκβαση χρειάζεται πάλι η συστράτευση για την οικονομική ανάταξη.

 ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Τα στοιχεία αυτά θα περιλαμβάνονται και στο πρώτο μήνυμα του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, ο οποίος σε πρόσφατες ομιλίες του φρόντιζε να τονίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη αλλαγής της βαθιάς ριζωμένης αντίληψης για την ενοχή που κρύβει το επιχειρηματικό κέρδος αλλά και της ανάγκης διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις συνολικά.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου συμπληρώνονται και με την επαναφορά της θέσης του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ. Ασκείται από ξεχωριστό πρόσωπο και συγκεκριμένα από τον Ευθύμιο Βιδάλη. Στέλεχος το οποίο έχει θητεύσει σε πλειάδα διοικητικών θέσεων σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Για αρκετά χρόνια ήταν στην S&B Ορυκτά και από το 2004 είναι μέλος του ΔΣ της Τιτάν.

Ουσιαστικά ο ΣΕΒ επαναφέρει το διοικητικό δίδυμο που είχε δοκιμάσει την περίοδο 2000 - 2006 με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο ως πρόεδρο του ΔΣ και τον Λευτέρη Αντωνακόπουλο ως πρόεδρο της ΕΕ του Συνδέσμου.

Οι δύο εκπρόσωποι της βιομηχανίας παίρνουν τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΣΕΒ από τον Θεόδωρο Φέσσα. Επιχειρηματία ο οποίος προέρχεται από τους κλάδους της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των υπηρεσιών. Επί της πολυετούς θητείας του είχε να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις από τη χρεοκοπία της χώρας, τις προκλήσεις των Μνημονίων και γενικά τα δύσκολα 10 χρόνια της ύφεσης.

Ο Θεόδωρος Φέσσας δεν σταματούσε όμως να λέει με κάθε ευκαιρία: «Οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως τη χώρα που κάθε πολίτης του κόσμου θα θέλει και θα μπορεί να επισκεφθεί, να ζήσει και να επενδύσει» και στις μέρες του πιστώνονται οι σκληρές προσπάθειες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ψηφιοποίηση του κράτους.

*(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)